Vesti
Saopštenja

Vlada Kosova uvela nove mere

Vlada Kosova donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića. Takođe, usvojena je odluka kojom je od večeras obavezno nošenje maski.
Vlada Kosova uvela nove mere
Ilustracija (Foto pixabay.com)

"Obaveza svih stanovnika Kosova je da nose maske preko lica prilikom svake aktivnosti van kuća ili stanova, kao i održavanje fizičke udaljenosti od dva metra u zajedničkim javnim ili službenim prostorijama", navodi se u odluci.

Prema novoj odluci vlade Kosova penzioneri i ostali koji imaju hronične bolesti moći će da se kreću od 5:00 do 10:00 sati i od 18:00 do 21:00 časova, ukupno osam sati tokom dana, ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

"Građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim bolestima (dijabetes, hipertenzija i srčane bolesti, hronična bolest pluća, pacijenti sa bubrežnom bolešću, pacijenti sa slabim imunitetom, onkološki pacijenti...) mogu izaći samo u ranim jutarnjim časovima od 05:00 do 10:00 sati i u večernjim satima od 18:00 do 21:00 časova“, navodi se u odluci kosovske vlade.

Pored vrtića, zabranjene su i sportske i kulturne aktivnosti u zatvorenom prostoru.

„Rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti zatvorene su na Kosovu. Svi tržni centri na teritoriji mogu da rade od 05:00 ujutro do 21:00 sati, striktno se pridržavajući mera propisanih u Priručniku za zaštitu od kovida-19, a prvo nošenjem zaštitne maske i stvaranjem uslova za fizičku distancu potrošača", ističe se u odluci vlade.

Zabranjuje se obavljenje verskih ceremonija i okupljanje više do pet ljudi na javnim trgovima, u parkovima i drugim javnim površinama, dodaje se u odluci.

U funkciji mera za prevenciju i borbu protiv infekcije Kovid-19, Vlada je odobrila odluku kojom se obavezuju svi građani Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji uđu na teritoriju Kosova, moraju da dokažu da nisu zaraženi koronavirusom, na osnovu sertifikacije koja dokazuje negativni RT-PCR test na Sars KOV-2, ne stariji od 72 sata.

U saopštenju se napominje da je Vlada primorana da preduzme mere za sprečavanje koronavirusa, jer se poslednjih nedelja povećao broj zaraženih i preminulih.Ostale vesti

Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020
Jorn Rohde novi nemački ambasador
Predsednik Kosova Hašim Tači primio je akreditivno pismo novog ambasadora Savezne republike Nemačke na Kosovu Jorna Rohdea.
  • 30.07.2020
“Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut da poštuju Zakon o upotrebi jezika”
NVO Aktiv upozorava na kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane Ministarstva zdravlja Kosova i Nacionalnog instituta za javno zdravlje u vreme pandemije koronavirusa.
  • 30.07.2020
Još 9,9 miliona evra pomoći Kosovu od EU
Evropska komisija uplatila je 9,985 miliona evra sredstava pomoći Trezoru Kosova kao podršku budžetu.
  • 29.07.2020