Vesti
Saopštenja

Vlada Kosova uvela nove mere

Vlada Kosova donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića. Takođe, usvojena je odluka kojom je od večeras obavezno nošenje maski.
Vlada Kosova uvela nove mere
Ilustracija (Foto pixabay.com)

"Obaveza svih stanovnika Kosova je da nose maske preko lica prilikom svake aktivnosti van kuća ili stanova, kao i održavanje fizičke udaljenosti od dva metra u zajedničkim javnim ili službenim prostorijama", navodi se u odluci.

Prema novoj odluci vlade Kosova penzioneri i ostali koji imaju hronične bolesti moći će da se kreću od 5:00 do 10:00 sati i od 18:00 do 21:00 časova, ukupno osam sati tokom dana, ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

"Građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim bolestima (dijabetes, hipertenzija i srčane bolesti, hronična bolest pluća, pacijenti sa bubrežnom bolešću, pacijenti sa slabim imunitetom, onkološki pacijenti...) mogu izaći samo u ranim jutarnjim časovima od 05:00 do 10:00 sati i u večernjim satima od 18:00 do 21:00 časova“, navodi se u odluci kosovske vlade.

Pored vrtića, zabranjene su i sportske i kulturne aktivnosti u zatvorenom prostoru.

„Rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti zatvorene su na Kosovu. Svi tržni centri na teritoriji mogu da rade od 05:00 ujutro do 21:00 sati, striktno se pridržavajući mera propisanih u Priručniku za zaštitu od kovida-19, a prvo nošenjem zaštitne maske i stvaranjem uslova za fizičku distancu potrošača", ističe se u odluci vlade.

Zabranjuje se obavljenje verskih ceremonija i okupljanje više do pet ljudi na javnim trgovima, u parkovima i drugim javnim površinama, dodaje se u odluci.

U funkciji mera za prevenciju i borbu protiv infekcije Kovid-19, Vlada je odobrila odluku kojom se obavezuju svi građani Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji uđu na teritoriju Kosova, moraju da dokažu da nisu zaraženi koronavirusom, na osnovu sertifikacije koja dokazuje negativni RT-PCR test na Sars KOV-2, ne stariji od 72 sata.

U saopštenju se napominje da je Vlada primorana da preduzme mere za sprečavanje koronavirusa, jer se poslednjih nedelja povećao broj zaraženih i preminulih.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021