Vesti
Saopštenja

Vlada Kosova usvojila fiskalni paket mera

Vlada Kosova je na vandrednoj telefonskoj sednici usvojila fiskalni paket mera povodom epidemije koronavirusa, navodi se u saopštenju.
Vlada Kosova usvojila fiskalni paket mera
Vlada Kosova (Foto Kim)

Ovim paketom mera predviđena je dvostruka isplata socijalnih davanja za sve korisnike socijalnih primanja za april i maj mesec, kao i da dodatna doplata u iznosu od 30 evra mesečno, svim korisnicima socijalnih i penzijskih primanja.

Biće obezbeđena i finansijska podrška trgovačkim društvma koji se nalaze u finansijskim teškoćama kao rezultat pada njihove aktvnosti zbog vanredne situacije u javnom zdravstvu.

Vlada Kosova u saopštenju napominje da će omogućiti beskamatno kreditiranje javnih preduzeća koja imaju finansijskih teškoća, kao i pružanje dodatne finansijske podrške opštinama koje su pogođene trenutnom situacijom.

Takođe, biće obezbeđen dodatak na zaradu u vrednosti od 300 evra za terenske radnike koji su direktno izloženi riziku da se zaraze na svom radnom mestu, ali i doplata od 100 evra zaposlenima u prodavnicama sa prehrambenim proizvodima, pekarama i apotekama za april i maj mesec.

U saopštenju dostavljenom medijima se dodaje da će Vlada Kosova isplatiti mesečnu pomoć od 130 evra građanima koji izgube svoje radno mesto zbog vanredne zdravstvene situacije, za april, maj i jun mesec.

Pružiće i podrški projektima koji imaju za cilj poboljšanje života nevećinskih zajednica na Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Fiskalni paket mera predviđa povećanje budžeta za nepovratna sredstva i subvencije Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja namenjena povećanju poljoprivredne proizvodnje.

Povećanje budžeta za grantove i subvencije u Ministarstvu kulture, omladine i sporta kako bi se prevazišla situacija nastala usled vanredne situacije u oblastima javnog zdravlja, sportskim i kulturnim aktivnostima

Podrška izvoznicima na Kosovu nakon završetka vanredne situacije.

Finansijska podrška trgovačkim društvima koja registruju zaposlene sa najmanje jednodgodišnjim ugovorom o radu tokom vanredne situacije u javnom zdravlju u vrednosti od 130 evra za naredna dva meseca nakon registracije.

Vršiće se i isplata mesečne pomoći u iznosu od 130 evra građanima u teškim socijalnim uslovima koji su prijavljeni kao nezaposleni u nadležnoj instituciji, a koji nisu korisnici nikakvog mesečnog dohotka iz kosovskog budžeta.

Ministar finansija i transfera se ovlašćuje da donese odluku o potrebnim merama predviđenim u hitnom fiskalnom paketu radi utvrđivanja kriterijuma, rokova, uslova, načina sprovođenja i svih ostalih specifičnosti neophodnih za njihovu primenu, u skladu sa principima upravljanja javnim finansijama.

U saopštenju se poručuje da su sve relevantne institucije dužne da sprovede ove odluke Vlade koje stupaju na snagu od dana potpisivanja.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021