Vesti
Saopštenja

Vlada Kosova usvojila fiskalni paket mera

Vlada Kosova je na vandrednoj telefonskoj sednici usvojila fiskalni paket mera povodom epidemije koronavirusa, navodi se u saopštenju.
Vlada Kosova usvojila fiskalni paket mera
Vlada Kosova (Foto Kim)

Ovim paketom mera predviđena je dvostruka isplata socijalnih davanja za sve korisnike socijalnih primanja za april i maj mesec, kao i da dodatna doplata u iznosu od 30 evra mesečno, svim korisnicima socijalnih i penzijskih primanja.

Biće obezbeđena i finansijska podrška trgovačkim društvma koji se nalaze u finansijskim teškoćama kao rezultat pada njihove aktvnosti zbog vanredne situacije u javnom zdravstvu.

Vlada Kosova u saopštenju napominje da će omogućiti beskamatno kreditiranje javnih preduzeća koja imaju finansijskih teškoća, kao i pružanje dodatne finansijske podrške opštinama koje su pogođene trenutnom situacijom.

Takođe, biće obezbeđen dodatak na zaradu u vrednosti od 300 evra za terenske radnike koji su direktno izloženi riziku da se zaraze na svom radnom mestu, ali i doplata od 100 evra zaposlenima u prodavnicama sa prehrambenim proizvodima, pekarama i apotekama za april i maj mesec.

U saopštenju dostavljenom medijima se dodaje da će Vlada Kosova isplatiti mesečnu pomoć od 130 evra građanima koji izgube svoje radno mesto zbog vanredne zdravstvene situacije, za april, maj i jun mesec.

Pružiće i podrški projektima koji imaju za cilj poboljšanje života nevećinskih zajednica na Kosovu, dodaje se u saopštenju.

Fiskalni paket mera predviđa povećanje budžeta za nepovratna sredstva i subvencije Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja namenjena povećanju poljoprivredne proizvodnje.

Povećanje budžeta za grantove i subvencije u Ministarstvu kulture, omladine i sporta kako bi se prevazišla situacija nastala usled vanredne situacije u oblastima javnog zdravlja, sportskim i kulturnim aktivnostima

Podrška izvoznicima na Kosovu nakon završetka vanredne situacije.

Finansijska podrška trgovačkim društvima koja registruju zaposlene sa najmanje jednodgodišnjim ugovorom o radu tokom vanredne situacije u javnom zdravlju u vrednosti od 130 evra za naredna dva meseca nakon registracije.

Vršiće se i isplata mesečne pomoći u iznosu od 130 evra građanima u teškim socijalnim uslovima koji su prijavljeni kao nezaposleni u nadležnoj instituciji, a koji nisu korisnici nikakvog mesečnog dohotka iz kosovskog budžeta.

Ministar finansija i transfera se ovlašćuje da donese odluku o potrebnim merama predviđenim u hitnom fiskalnom paketu radi utvrđivanja kriterijuma, rokova, uslova, načina sprovođenja i svih ostalih specifičnosti neophodnih za njihovu primenu, u skladu sa principima upravljanja javnim finansijama.

U saopštenju se poručuje da su sve relevantne institucije dužne da sprovede ove odluke Vlade koje stupaju na snagu od dana potpisivanja.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020