Vesti
Saopštenja

Vlada Kosova odobrila hitne mere u snabdevanju strujom

Vlada Kosova je na predlog Ministarstva ekonomije na 91. sednici, održanoj u elektronskoj formi, usvojila je odluku o proglašenju hitnih mera u snabdevanje energijom.
Vlada Kosova odobrila hitne mere u snabdevanju strujom
TE Obilć B (Foto Igor Vuković)

U cilju obezbeđivanja dovoljno energije tokom zime i zaštite javnog interesa, hitne mere, između ostalog, uključuju:

Mere podrške građanima u cilju obezbeđenja grejanja tokom zime, zabranu korišćenja električne energije za rudarenje kriptovaluta, podršku Operatoru prenosnog i tržišnog sistema (KOSTT) da preduzme neophodne radnje u cilju održavanja bezbednosti sistema električne energije i meru uštede potrošnje električne energije svih institucija.

"Vlada Kosova donela je odluku da proglasi hitne mere u snabdevanje energijom, podstaknuta trenutnom svetskom energetskom situacijom: naglim rastom cena uvoza energije, kao i upozorenjem na zabranu izvoza fosilnih materijala iz nekih evropskih zemalja što može uticati na dalje povećanje uvozne cene", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Vlada i Ministarstvo ekonomije nastavljaju da prate elektroenergetsku situaciju na Kosovu i intervencije Energetske korporacije Kosova u pripremi elektrana za zimsku sezonu.

"Iako su elektrane zastarele, rukovodstvo EKK-a zajedno sa timovima za održavanje daju sve od sebe da obezbedi da blokovi elektrana proizvedu dovoljno električne energije da zadovolje lokalnu potražnju. Termoelektrane EKK-a rade više od 80% vremena tokom godine, što je iznad svetskog proseka rada termoelektrana na ugalj. Popravke omogućavaju da održavamo visoku prosečnu proizvodnju i što je moguće redovnije snabdevanje električnom energijom", zaključuje se u saopštenju Vlade Kosova.

Preduzete mere ostaće na snazi 60 dana nakon usvajanja od strane Skupštine Kosova. Skupština može produžiti ovaj rok za uzastopne periode od 30 trideset dana većinom glasova prisutnih poslanika Skupštine na sednici do 180 sto osamdeset dana.Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022