Vesti
Saopštenja

"Vlada Kosova krši pravo Srba na slobodno informisanje"

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje što Vlada Кosova nije dozvolila da ekipe četiri medija koji informišu na srpskom jeziku prate jučerašnju konferenciju za novinare kosovskog premijera Aljbina Кurtija sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i traže izvinjenje organizatora skupa novinarima ovih medija.
Sa jučerašnje konferencije u Vladi Kosova (Foto Ekonomia onlajn)

Izveštač Juronjuza Anđelka Ćup izjavila je UNS-u da srpske novinare ljudi iz vladinog protokola nisu pustili zbog navodne epidemiološke situacije, iako je dozvoljeno da u prostoriji bude do 30 ljudi. Pored ekipe Juronjuza, ispred Vlade su ostali izveštači RTS-a, Prve televizije i portala Gračanica onlajn.

UNS i DNКiM ističu da je ovo još jedno u nizu kršenja prava srpske zajednice zbog kojeg novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku najmanje što zaslužuju jeste javno izvinjenje.

UNS i DNКiM ukazuju da se ovakvim postupkom ugrožava pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Podsećamo da je UNS u više navrata ukazivao na kršenja Zakona o upotrebi jezika na Кosovu od strane kosovskih i međunarodnih institucija.

UNS i DNКiM će nastaviti da prate i ukazuju na nepoštovanje ustavnih i zakonskih obaveza o ravnopravnoj upotrebi srpskog jezika na Кosovu poput današnjeg kršenja jednog od osnovnih prava novinara da slobodno izveštavaju.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022