Vesti
Saopštenja

Vjosi Osmani titula u Beratu

Predsednici Kosova Vjosi Osmani je u albanskom gradu Beratu dodeljena titula „Patron tvrđave“.
Vjosi Osmani titula u Beratu
Vjosa Osmani (Foto Kabinet premijera Kosova)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je tokom posete Albaniji obišla Berat i tom prilikom joj je gradonačelnik Ervin Demo dodelio titulu „Patron tvrđave“, najvišu koju daje ovaj grad.

Na svečanosti prilikom preuzimanja titule Osmanijeva je istakla „da joj ova čast koju joj ukazuje grad Berat stavlja na teret odgovornost za promovisanje rvrđave i bogatog nasleđa Berata“, saopšteno je medijima iz njenog kabineta.

„Titula ’Patron tvrđave’ nosi veliku odgovornost. Podrazumeva ne samo ličnu čast, već i posvećenost većem cilju kao što je zaštita našeg zajedničkog kulturnog nasleđa. Tvrđave, poput ove u Beratu, nisu samo fizičke građevine već tradicija i ponos nošeni vekovima“, kazala je ona.

Prema rečima kosovske predsednice, tvrđava u Beratu je „testament prethodnih generacija pre nas i svetska baština koju štiti UNESKO“.

„Kao Albanija, i Kosovo ima bogatu kulturnu baštinu, dostojnu UNESKO-a, organizacije u koju nameravamo da se učlanimo, stoga će nam iskustvo Albanije na ovom putu biti veoma korisno“, rekla je Vjosa Osmani na ceremoniji preuzimanja titule.

„Neraskidiva veza Kosova i Albanije“

Ranije tokom dana Vjosa Osmani se susrela sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem.

Na sastanku sa albanskim predsednikom, gošća je zahvalila Albaniji „na podršci Kosovu u svim fazama napora za slobodu, nezavisnost i izgradnju države“.

Osmanijeva je dodala da je potrebno „povećati stalnu i preliminarnu koordinaciju u spoljnoj politici u odnosu na interese obe zemlje, ali i regiona i šire“.

„Kosovo i Albanija imaju jedinstvenu istorijsku, kulturnu i nacionalnu vezu, ta veza je jaka i neraskidiva. Suočeni sa izazovima, moramo ostati ujedinjeni, fokusirajući se na naš glavni cilj: integraciju naših zemalja u evroatlantsku porodicu“, navela je Vjosa Osmani.

Prema njenim rečima, Kosovo je posvećeno jačanju svoje međunarodne pozicije.

„Ovaj izazov zahteva posvećenost i sinhronizovane akcije za nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama. Kao i u prošlosti, očekujemo da Albanija bude naš glas u zemljama i na forumima kojih još nismo deo“, rekla je Osmanijeva.

U tom kontekstu, ona je posebno pomenula članstvo u Savetu Evrope, NATO-u, EU, ali i drugim međunarodnim organizacijama.

„Članstvo Kosova u NATO-u kao dugoročni cilj i što pre uključivanje u NATO program ’Partnerstvo za mir’ su garancije mira i bezbednosti u regionu i na našem kontinentu. Činjenica da je Albanija već članica NATO-a stvara veću bezbednost u čitavom našem regionu, a posebno na Kosovu“, istakla je Vjosa Osmani.

U vezi sa političkim i bezbednosnim dešavanjima na Kosovu, Osmanijeva je naglasila da „Kosovo, i pored otvorenog bezbednosnog i institucionalnog izazova od strane Srbije, nastavlja da bude posvećeno procesu dijaloga dve nezavisne i susedne države“.

Prema njenim rečima, konačni rezultat dijaloga treba da bude „međusobno priznavanje i očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Republike Kosovo“.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023