Vesti
Saopštenja

Vjosa Osmani ukinula četiri uredbe za konzule

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani ukinula je četiri uredbe za konzule u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani, saopšteno je iz kabineta.
Vjosa Osmani ukinula četiri uredbe za konzule
Vjosa Osmani (Foto Lajmi.net)

"Što se tiče prva tri slučaja, na osnovu diplomatske i konzularne prakse, generalni konzulati, po pravilu se ne otvaraju i generalni konzuli se ne imenuju u istom gradu u kojem se nalazi i ambasada. Šta više, na osnovu poslatih informacija za ove generalne konzule ne postoji saglasnost od države domaćina", navodi se u saopštenju.

A što se tiče četvrtog slučaja, navodi se da je Osmani "odlučila da dekret stavi van snage o imenovanju generalnog konzula u skladu sa predlogom Ministarstva za inostrane poslove", a koji, kako se navodi, prethodni predsednik nije uzeo u obzir.

U saopštenju se zaključuje da će v.d. kosovkse predsednice Vjosa Osmani nastaviti da insistira "da se ne prevaziđe kvota političkih imenovanja, koja je predviđena Zakonom o Ministarstvu inostranih poslova".Ostale vesti

Trepča: Sprečeno dalje izlivanje jalovine, čekaju se izveštaji o posledicama

Kombinat "Trepča" saopštio je da je usled, kako navode, ekstremno loših atmosferskih uslova došlo do probijanja nasipa na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću i izlivanja u reku Ibar.

  • 18.01.2021
Pomoć UNS-a novinarima na Kosovu čije su kuće poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je akciju pomoći novinarima čije su kuće stradale u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 18.01.2021
UNS: Prijavljivanje novinara za vakcinaciju do ponedeljka u podne
Vakcinacija novinara i drugih medijskih radnika protiv novog korona virusa počeće u utorak, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS), na čiju inicijativu su novinari uključeni u prioritetne grupe za imunizaciju.
  • 17.01.2021
SL: Ivanović i Radoičić žrtve kosovske nepravde
Povodom treće godišnjice od ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića Srpska lista je saopštila da "tri godine traje i uporno nastojanje Prištine da ovaj zločin iskoristi za političku, a svojevremeno i fizičku eliminaciju potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića", čija je kako se navodi, "jedina krivica u tome što je bio i ostao prvi u odbrani severa Кosova i Metohije".
  • 16.01.2021
Ansambl
Ansambl "Venac" u saradnji sa agencijom za prevoz "Kimko" iz Gračanice i Skijališta Srbije, organizovao je školu skijanja na Kopaoniku za petnaestoro dece i mladih sa Kosova uzrasta od sedam do 17 godina.
  • 16.01.2021
EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021