Vesti
Saopštenja

Vjosa Osmani ukinula četiri uredbe za konzule

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani ukinula je četiri uredbe za konzule u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani, saopšteno je iz kabineta.
Vjosa Osmani ukinula četiri uredbe za konzule
Vjosa Osmani (Foto Lajmi.net)

"Što se tiče prva tri slučaja, na osnovu diplomatske i konzularne prakse, generalni konzulati, po pravilu se ne otvaraju i generalni konzuli se ne imenuju u istom gradu u kojem se nalazi i ambasada. Šta više, na osnovu poslatih informacija za ove generalne konzule ne postoji saglasnost od države domaćina", navodi se u saopštenju.

A što se tiče četvrtog slučaja, navodi se da je Osmani "odlučila da dekret stavi van snage o imenovanju generalnog konzula u skladu sa predlogom Ministarstva za inostrane poslove", a koji, kako se navodi, prethodni predsednik nije uzeo u obzir.

U saopštenju se zaključuje da će v.d. kosovkse predsednice Vjosa Osmani nastaviti da insistira "da se ne prevaziđe kvota političkih imenovanja, koja je predviđena Zakonom o Ministarstvu inostranih poslova".Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021