Vesti
Saopštenja

’’Visokim Dečanima neophodna zaštita KFOR-a’’

Povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da Visokim Dečanima nije potrebna zaštita KFOR-a, oglasilo se bratstvo ovog manastira sapštenjem na Tviteru u kome je navedeno da je prisustvo Kfora neophodno zbog sve učestalijih napada.
’’Visokim Dečanima neophodna zaštita KFOR-a’’
Manastir Visoki Dečani (Foto Tanjug)

"Kosovski ministar kulture kaže da Kforova zaštita Dečanima nije potrebna. To je zbog četiri oružana napada kosovskih albanskih ekstremista, grafita ISIS-a na našim zidovima, hapšenja naoružane grupe Alba 2016. na našoj kapiji, nepoštivanja zakona i sudske presude kosovske vlade", poručili su iz manastira.

Istakli su da je zaštita Kfora takođe neophodna iz bezbednosnih razloga za građane nealbanske nacionalnosti.

"Takođe, prisustvo Kfora je potrebno zbog političke, pravne i bezbednosne nestabilnosti za nealbanske građane Kosova jer se Vlada Kosova ponaša prema ovoj teritoriji kao zemlji etničkih Albanaca. Manastir Dečani je izložen čestom negiranju našeg identiteta, zakonskih prava i govora mržnje u medijima",

Dodaje se i da SPC ostaje odlučna u očuvanju svog identiteta, imovinskih prava i verskih sloboda.

"Sve dok naš život na Kosovu ne bude ugrožen (kao što su priznali UNESCO, Evropa Nostra i drugi izveštaji međunarodnih organizacija) potrebna nam je zaštita i institucionalna i sigurnosna od strane KFOR-a", istakli su iz manastira.Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022