Vesti
Saopštenja

Visokim Dečanima dodeljena oprema za digitalizaciju fresaka

Italijanski KFOR donirao je Visokim Dečanima opremu za digitalizaciju fresaka manastirske crkve, saopšteno je iz ovog manastira.
Visokim Dečanima dodeljena oprema za digitalizaciju fresaka
Predstavnici italijanskog Kfora sa igumanom Savom i ocem Petrom (Foto Manastir Visoki Dečani)

Opremu koju je obezbedila vojska Republike Italije igumanu manastira ocu Savi i jeromonahu Petru dodelio je komandant Regionalne komande КFOR-a “Zapad” italijanski pukovnik Andrea Bertaco.

Kako je navedeno u saopštenju drugi deo opreme biće uručen u toku narednog meseca.

"Pored svog nesebičnog doprinosa bezbednosti i zaštiti manastira zajedno sa ostalim kolegama iz КFOR-a italijanska vojska je ovom donacijom dala značajan doprinos u očuvanju svetske kulturne baštine - srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Pukovniku Bertacu, koji uskoro završva svoj šestomesečni mandat, i njegovim kolegama dodeljene su zahvalnice manastira Visoki Dečani koji se nalazi na Uneskovoj listi.Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022