Vesti
Saopštenja

Visokim Dečanima dodeljena oprema za digitalizaciju fresaka

Italijanski KFOR donirao je Visokim Dečanima opremu za digitalizaciju fresaka manastirske crkve, saopšteno je iz ovog manastira.
Visokim Dečanima dodeljena oprema za digitalizaciju fresaka
Predstavnici italijanskog Kfora sa igumanom Savom i ocem Petrom (Foto Manastir Visoki Dečani)

Opremu koju je obezbedila vojska Republike Italije igumanu manastira ocu Savi i jeromonahu Petru dodelio je komandant Regionalne komande КFOR-a “Zapad” italijanski pukovnik Andrea Bertaco.

Kako je navedeno u saopštenju drugi deo opreme biće uručen u toku narednog meseca.

"Pored svog nesebičnog doprinosa bezbednosti i zaštiti manastira zajedno sa ostalim kolegama iz КFOR-a italijanska vojska je ovom donacijom dala značajan doprinos u očuvanju svetske kulturne baštine - srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Pukovniku Bertacu, koji uskoro završva svoj šestomesečni mandat, i njegovim kolegama dodeljene su zahvalnice manastira Visoki Dečani koji se nalazi na Uneskovoj listi.Ostale vesti

SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa
  • 27.01.2022
Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022