Vesti
Saopštenja

Veselji sa američkim senatorima o dijalogu, vojsci, trgovini

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji boravi u Vaštingtonu gde je sa više američkih senator i kongresmena, kako demokrata, tako i republikanaca razgovarao o dijalogu sa Srbjom.

Veselji sa američkim senatorima o dijalogu, vojsci, trgovini
Veselji sa senatorom Džonsonom (Foto Skupština Kosova)

Najpre je u razgovoru sa senatorom Ronom Džonsonom razgovarao o političkim dešavanjima na Kosovu, ali i o završnici dijaloga sa Srbijom.

Kako je saopšteno iz Veseljijevog kabineta, senator Džonson je rekao da SAD podržavaju Кosovo na putu ka evroatlantskim integracijama.

"Važno je da se Кosovo i Srbija što pre vrate u dijalog i da postignu pravno-obavezujući sporazum. Treba sledici slučaj Makedonije i Grčke kada postoji politička volja za postizanje konačnog dogovora “, rekao je senator Johnson.

I Veselji se složio, navodi se dalje u saopštnju, sa potrebom postizanja sporazuma.
“Republika Кosovo i Srbija moraju da postignu obavezujući sporazum o međusobnom priznavanju. Ovo je jedina opcija koja osigurava trajni mir i stabilnost u regionu. Uprkos domaćim razlikama, u odnosu na dijalog, Republika Кosovo je spremna za završnu fazu dijaloga “, rekao je Veseli.

Nakon razgovora sa Džonsonom, Veseli se sastao i sa demokratom senatorom Gerijem Petersom i republikanskim kongresmenom Vernom Bučananom.

Tokom sastanka sa senatorom Gerijem Petersom, inače članom Odbora za nacionalnu bezbednost u SAD, Veseli je razgovarao o budućnosti vojske Кosova i saradnji sa američkom i članstvu u NATO-u.

Kako je saopšteno, na sastanku sa kongresmenom Vernom Bučnanom, Veseli razgovarao o trgovinskim pitanjima i promociji američkih investicija na Кosovu.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020