Vesti
Saopštenja

’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu
Prvi čas ''Venčeve škole folklora'' u Lapljem Selu (Foto Ansambl ''Venac'')

Škola folklora u Gračanici počinje sa radom danas, prvom probom koja je zakazana za 17 časova, a koje će , kao i sve naredne, biti održana u sali Ansambla "Venac". Probe će se održavati svake srede i petka od 17:00 do 20:00 časova.

"Venčeva škola folklora", najpre je počela sa radom u Lapljem Selu, a prva proba održana je juče, u sportskoj sali Osnovne škole "Miladin Mitić", gde će se od sada sve probe održavati utorkom i četvrtkom od 16:00 do 18:00 časova.

"Venac" duguje zahvalnost rukovodstvu škole "Miladin Mitić" za dobru saradnju i razumevanje da ustupanjem školskih prostorija podrži rad škole folkora” navode iz ove ustanove kulture.

Upis polaznika vršiće se tokom oktobra 2022. godine u terminima proba.

"Polaznici ’Venčeve škole folkora’ mogu biti deca nižeg i višeg školskog uzrasta. Mesečna pretplata je 800 dinara. Roditelji koji upišu troje dece za treće dete dobijaju besplatan upis u školu folklora. Roditelji koji upišu četvoro i više dece dobiće besplatan upis za svu decu. Od plaćanja će biti oslobođena i sva deca koja su iz socijalno ugroženih porodica", navode iz ovog ansambla.

U narednom periodu očekuje se početak rada škole folklora u Livađu, Lepini i Donjoj Brnjici.

"Ovom prilikom podsećamo da se deca srednjoškolskog uzrasta i studenti mogu prijaviti u ’Venčev omladinski ansambl’ čiji je rad obnovljen februara 2022. godine i probe održava u prostorijama ’Venca’ svakog utorka i četvrtka, a svi odrasli mogu se priključiti radionici ’Srpsko kolo’ koja se održava od aprila 2022. svakog četvrtka u 17:30h", stoji u saopštenju.

Sve informacije za upis se mogu dobiti na +383 49 855080, +381 66 9010949 i +383 49 103457.

“Ansambl ’Venac’ je društveno odgovorna ustanova i zato svoj rad posvećujemo i deci, i time na svakom koraku učestvujemo u građenju kapaciteta koji će čuvati i braniti kulturni identitet Srba na Kosovu i Metohiji” zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022
Osmani u Bugarskoj zatražila podršku za članstvo u međunarodnim organizacijama
Predsednica Kosova Vjosa Osmani nalazi se u poseti Bugarskoj na poziv kolege Rumena Radeva.
  • 30.11.2022
Petković: Prioritet Kurtija izazivanje tenzija i kriza

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Aljbin Kurti u pravu kada kaže da dijalog nije njegov ni prvi, ni drugi prioritet, jer je, kako navodi, "njemu prioritet izazivanje tenzija, kriza i eksalacija situacije, ne samo na severu Kosova i Metohije već i na području čitavog Zapadnog Balkana".

  • 30.11.2022
O tradicionalnoj muzici Gore u Domu kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica organizuje tribinu „Tradicionalna muzika Gore u svetlu savremenih etnomuzikoloških istraživanja“ u okviru projekta „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“. Tribina će se održati u četvrtak, 1. decembra 2022. godine u 19:00 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“.
  • 30.11.2022