Vesti
Saopštenja

“Važna uloga UN-a na Kosovu”

Srbija je zadovoljna doslednim stavom UN-a po pitanju nastojanja vlasti u Prištini da Kosovu obezbede članstvo u Unesku, rekao je Marko Đurić u razgovoru sa predstavnicom generalnog sekretara UN-a Simonom Mirelu Mikuleskom.
“Važna uloga UN-a na Kosovu”
Đurić i Mikuleska (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je u razgovoru sa Mikuleskom naglasio da je povratak interno raseljenih lica na Kosovo jedan od prioriteta Beograda, ocenivši da UN svojim kapacitetima mogu da umnogome doprinesu uspešnoj realizaciji tog procesa.

„Činimo sve da pomognemo ljudima da se vrate na Kosovo i Metohiju. Veoma je važna aktivna uloga UN u tom procesu, jer bi to našim naporima dalo dodatnu snagu i legitimitet“, rekao je Đurić.

Mikulesku je rekla da će Kancelarija Ujedinjenih nacija u Beogradu iskoristiti svaku priliku da učestvuje u forumima i radnim grupama koji za cilj imaju rešavanje pitanja raseljenih sa Kosova.

Đurić je, takođe, istakao da Ujedinjene nacije, posebno misija UNMIK, treba da iskoriste svaku priliku da pomognu i dalje ugroženoj srpskoj zajednici u pokrajini.

Mikulesku je ocenila da je u procesu normalizacije potrebno više pažnje posvetiti pomirenju, počevši od prelaska sa reaktivne na proaktivnu komunikaciju strana učesnica u dijalogu.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023