Vesti
Saopštenja

Usvojena uredba o povratku raseljenih lica

Vlada Kosova usvojila je danas, na predlog ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, Uredbu o povratku raseljenih lica.

Usvojena uredba o povratku raseljenih lica
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Jevtić je rekao da je ova Uredba značajna i predstavlja važan korak u trajnom i održivom rešenju u procesu povratka raseljenih lica na Kosovo.

"Ovaj dokumenat je uvod u ono što je, u smislu legaslative, naš cilj a to je zakon o raseljenim licima koje Ministarstvo za zajednice i povratak izrađuje,” rekao je na danas održanoj sednici Vlade Kosova potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić predlagajući na usvajanje Pravilnik o povratku raseljenih i trajna rešenja.

Jevtić je istakao da će Uredba, nakon usvajanja, biti primenjena i da sama Uredba predstavlja rezultat zajedničkog rada svih učesnika u okviru regionalne inicijative ”Skopski proces”, međunarodnih institucija i Ministarstva za zajednice i povratak i da on treba da doprinese pozitivnim promenama u procesu povratka u smislu praktičnijih rešenja.

”Pozivam sve kolege da daju svoj doprinos. Neće nikada pa ni ovoga puta biti dovoljno da se nešto samo usvoji. Ova Vlada Kosova treba da pokaže spremnost i snagu da se konačno izborimo za ono što je naš zajednički interes i cilj a to je vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i vrednosti različitosti, da se trajno i konačno reši pitanje raseljenih,” kazao je Jevtić na upravo održanoj sednici Vlade Kosova.

Uredba će, između ostalog, obezbediti bolju saradnju i koordinaciju opštinskih kancelarija za povratak i zajednice sa Ministarstvom za zajednice i povratak, ali i drugih relevatnih opštinskih odeljenja. Uredba će takođe olakšati pristup institucijama svim raseljenim licima u cilju smanjivanja birokratije ali i jačanju transparetnosti.

Nakon izlaganja ministra Jevtića Vlada je jednoglasno usvojila njegov predlog, tj Uredbu o povratku raseljenih lica i trajna rešenja.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Vakcinisano 10.500 Srba sa Kosova
U srpskim sredinama na Кosovu za vakcinaciju protiv virusa kovid-19 protekle nedelje prijavljeno je blizu 1.700 građana, što je skoro tri puta više nego nedelju dana pre, saopštila je Kancelarija za KiM. Do sada je vakcinisano 10.500 osoba, a revakcinisano 8.000.
  • 07.03.2021
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021