Vesti
Saopštenja

“Uspešniji povratak uz dogovor”

Saradnja u vezi povratka je bitna kako bi se proces odvijao na kvalitetan način, složili su se danas predstavnici Ministarstva za povratak i UNHCR-a.
“Uspešniji povratak uz dogovor”
Sastanak Jevtića i Raoa (Foto MZZP)

Ministar Jevtić se danas sastao sa šefom UNHCR-a na Kosovu Narasima Raom sa kojim je razgovarao o Pravilniku za raseljena lica, EU IPA projektima i zatvaranju kolektivnih centara.

Kako je saopšteno iz ministarstva sagovornici su se složili da je buduća saradnja i budući dogovor oko svih ovih pitanja jako bitan, da bi se proces povratka odvijao na kvalitetan način.

Predstavnici UNHCR-a predstavili su ministru za zajednice i povratak Daliboru Jevtiću dokument o broju zainteresovanih povratnika i visini sredstava koja bi trebalo da se izdvoje kada je u pitanju njihov povratak.

„Zadovoljan sam činjenicom da je ove godine za povratnike preko projekta RRK4 i projekta povratka Roma iz Crne Gore i Makedonije izgrađeno 134 kuća, što je više u odnosu na prošlu godinu ali moj cilj i cilj ministarstva na čijem sam čelu je da u naredne tri godine povratak bude masovniji jer želimo da u ovom vremenskom roku vratimo što veći broj ljudi koji žele da se vrate jer u protivnom ovaj proces može biti odlagan u nedogled“, rekao je Jevtić.

Što se tiče zatvaranja kolektivnih centara, ministar Jevtić je istakao da je svrha njihovog zatvranja pre svega briga o ljudima koji tamo žive i pronalaženje trajnih rešenja za njih.Ostale vesti

Na Kosovo stiglo još medicinske pomoći od EU
Evropska unija je danas isporučila treću turu hitne pomoći vredne 5 miliona evra za sistem zdravstvene zaštite na Kosovu.
  • 05.06.2020
OG: IBCM obezbedio tri stipendije
Predstavnici Međunarodnog poslovnog koledža iz Mitrovice posetili su danas Opštinu Gračanica, gde su se sastali sa direktoricom obrazovanja Brankicom Ničić i predsednikom Omladinskog saveta Gračanica Dušanom Borisavljević, navodi se u saopštenju.
  • 03.06.2020
Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020