Vesti
Saopštenja

“Uspešniji povratak uz dogovor”

Saradnja u vezi povratka je bitna kako bi se proces odvijao na kvalitetan način, složili su se danas predstavnici Ministarstva za povratak i UNHCR-a.
“Uspešniji povratak uz dogovor”
Sastanak Jevtića i Raoa (Foto MZZP)

Ministar Jevtić se danas sastao sa šefom UNHCR-a na Kosovu Narasima Raom sa kojim je razgovarao o Pravilniku za raseljena lica, EU IPA projektima i zatvaranju kolektivnih centara.

Kako je saopšteno iz ministarstva sagovornici su se složili da je buduća saradnja i budući dogovor oko svih ovih pitanja jako bitan, da bi se proces povratka odvijao na kvalitetan način.

Predstavnici UNHCR-a predstavili su ministru za zajednice i povratak Daliboru Jevtiću dokument o broju zainteresovanih povratnika i visini sredstava koja bi trebalo da se izdvoje kada je u pitanju njihov povratak.

„Zadovoljan sam činjenicom da je ove godine za povratnike preko projekta RRK4 i projekta povratka Roma iz Crne Gore i Makedonije izgrađeno 134 kuća, što je više u odnosu na prošlu godinu ali moj cilj i cilj ministarstva na čijem sam čelu je da u naredne tri godine povratak bude masovniji jer želimo da u ovom vremenskom roku vratimo što veći broj ljudi koji žele da se vrate jer u protivnom ovaj proces može biti odlagan u nedogled“, rekao je Jevtić.

Što se tiče zatvaranja kolektivnih centara, ministar Jevtić je istakao da je svrha njihovog zatvranja pre svega briga o ljudima koji tamo žive i pronalaženje trajnih rešenja za njih.Ostale vesti

UNDP: Program stažiranja za 400 nezaposlenih
Program za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu i Ministarstvo kulture, omladine i sporta potpisali su sporazum o proširenju programa sticanja radne prakse kako bi se pružile mogućnosti diplomiranim mladićima i devojkama koji su kao tražioci posla prijavljeni na zavodu za zapošljavanje Kosova, saopšteno je iz UNDP-a. 
  • 20.10.2020
ERP: Nova pravila zaštite sveštenstva i vernika tokom pandemije
Eparhija raško-prizrenska obaveštava verni narod o novim pravilima zaštite tokom epidemije koronavirusa, “budući da je pred nama period u kome se u normalnim okolnostima svečano proslavlja više manastirskih, parohijskih i porodičnih slava”.
  • 20.10.2020
Euleks: Potrebno poboljšati saradnju policije i tužilastva
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) predstavila je svoj prvi Izveštaj o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa.
  • 19.10.2020
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa delegacijom za energetiku SAD a tema sastanka bila je implementacija sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu.
  • 19.10.2020
Tači: Kosovo postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima

Kosovo je postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

  • 19.10.2020
Odloženi vandredni izbori u Podujevu i Severnoj Mitrovici
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nakon razgovara sa predsednicom Centralne izborne komisije Valdetom Dakom, odložio održavanje vandrednih izbora u opštinama Podujevo i Severna Mitrovica, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 19.10.2020