Vesti
Saopštenja

USAID daje 12 miliona evra za 14 opština na Kosovu

Sporazum o projektu “LEGO” vrednom 12 miliona evra, koji će obuhvatiti 14 opština od kojih je deset srpskih, potpisali su juče pomoćnik direktora USAID-a za Evropu i Aziju Brok Bierman i ministar administracije lokalne samouprave Ivan Todosijević.
USAID daje 12 miliona evra za 14 opština na Kosovu
Ministri u vladi Kosova sa pedstavnicima USAID-a (Foto Mzzp)

Kako je soapšteno, cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta opština, učešće zajednica u procesu donošenja odluka i upravljanja institucijama.

„LEGO“ projekat će trajati pet godina.

Nakon potpisivanja sporazuma sa Biermanom je razgovarao potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

„Spremni smo da kao Ministarstvo za zajednice i povratak učestvujemo u podršci „LEGO“ projekta jer je od suštinske važnosti da ovakvim programima u institucionalnom smislu osnažimo sve nevećinske narode. Mandat Ministarstva je taj da na ovaj i način sličan ovome pomažemo građanima Kosova kojima je ovakva vrsta pomoći značajna“, istako je Dalibor Jevtić.

Osim o projektu, Jevtić je svom gostu preneo potrebu formiranja Zajednice srpskih opština, jer je to kako je rekao „ međunarodna obaveza Prištine i da će i to doprineti da srspki narod na Kosovu ostane, opstane i živi bolje“.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Vakcinisano 10.500 Srba sa Kosova
U srpskim sredinama na Кosovu za vakcinaciju protiv virusa kovid-19 protekle nedelje prijavljeno je blizu 1.700 građana, što je skoro tri puta više nego nedelju dana pre, saopštila je Kancelarija za KiM. Do sada je vakcinisano 10.500 osoba, a revakcinisano 8.000.
  • 07.03.2021
Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021