Vesti
Saopštenja

Uručene novinarske nagrade

Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je danas, na svoj 138. rođendan, godišnje nagrade najboljim novinarima.
Uručene novinarske nagrade
Živojinu Rakočeviću nagrada

Novinaru i književniku Živojinu Rakočeviću uručena je nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i originalan novinarski potez „Aleksandar Tijanić“.

Novčani deo nagrade, rekao je Rakočević, nameniće za podizanje spomenika piscu i novinaru koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru Lazaru Vučoviću, a koji je srušen kod Prizrena. „Na ovaj način će mu Tijanić podići spomenik“, rekao je Rakočević.

Podsetio je i da su UNS i UNS na Кosovu sedam puta postavljali ploču, koja je rušena, novinarima Ranku Pereniću i Đuru Slavuju, a koji su oteti 1998. godine.

Novinaru nedeljnika NIN Vuku Z. Cvijiću uručena je nagrada „Laza Кostić“ za vest koja je „obeležila ovu godinu“ da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Кrušika uhapšen. Zahvalio se redakciji NIN koja je izdržale „napade i paljbu vlasti“ izazvanu tekstovima koje o ovoj temi objavljuje u tom nedeljniku.

Nagradu „Laza Кostić” za reportažu uručena je novinaru RTS-a Daliboru Žariću za televizijsku reportažu pod nazivom „Filip Filipović, zadnja pošta Кuršumlija“ koja je emitovana u Oko magazinu. Rekao je da je reportažom „probijen put“ kojim će nastaviti da idu.

Nagrada „Laza Кostić“ za satiru uručena je niškom novinaru, kolumnisti portala „Južne vesti“ i lista „Glas juga“ Dragoslavu Petkoviću za „višegodišnju seriju satiričnih kolumni pisanih autentičnim staroniškim jezikom“.

Ispričao je deo svoje priče: „Svaki čovek na ovaj beli svet nosi si krst na grbinu i takoj s taj krst odi po svet saplita se, pada, diza se, pa pada, pa se diza, a stara kurva sudbina č’s po č’s ga ošine s kamdžiju i špne mu na uvo. Ništa neje vekovno i zabraj i ti si slte smrtan stvor“.

Uredniku ekonomske rubrike lista „Danas“ Aleksandru Miloševiću uručena je nagrada „Bogdan Tirnanić“ za komentar/kolumnu.

„Velika je čast biti dobitnik ove nagrade. Tirnanić je znao da nađe meru u neumerenom vremenu. To je mera koja nam danas nedostaje“, rekao je Milošević.

Specijalna nagrada za publicistiku „Žika M. Jovanović“ uručena je Slobodanu Giši Bogunoviću za delo „Ljudi Politike – Leksikon saradnika (1904/1941)“. Bogunović je istakao da je danas „Politika“ u „dramatičnom stanju“, u šta se uverio jer nije objavila informaciju o ovoj knjizi.

„Postoje dve strane ovog lista – izdavač i ćerka firma koja ga gleda popreko“, rekao je Bogunović i zahvalio se Politici a.d. i Politikinom zabavniku koji su pomogli u izdavanju ovog dela o ljudima koji su stvorili „Politiku“.

Glavnom i odgovornom uredniku Drugog programa Radio-televizije Vojvodine Atili Martonu uručena je nagrada za uređivanje „Dimitrije Davidović“.

Marton je rekao da je važno da program na manjinskim jezicima Javnog medijskog servisa bude „slobodan“ i da istinito, objektivno, pravovremeno i tačno informiše i zahvalio se hrabrim kolegama koji veruju u slobodno informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

Nagrada za životno delo uručena je fotografkinji Goranki Matić. „Istorija postoji i nju pamtimo, preko tekstova, možda lakše preko fotografija“, rekla je Matić, koja se četiri decenije bavi ovim poslom.

Dopisniku „Večernjih novosti“ iz Pariza Goranu Čvoroviću, ekipi Sputnjika i novinaru televizije N1 Adamu Santovacu uručena su specijalna priznanja.

Čvorović, koji je „u svetskim okvirima“ bio prvi novinar koji je napravio ekskluzivni intervju sa Peterom Handkeom, nakon što je objavljeno da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade, rekao je da mu je velika čast što je dobio priznanje koje je i nagrada za „Večernje novosti“.

Santovac, koji je dobio priznanje za novinarsko istraživanje „Mega diplomac“, istakao je da je objektivnost ove nagrede i to što nije član UNS-a, a dobio je. “Posebno mi znači obrazloženje u kojem se navodi da sam se vodio svim pravilima novinarske profesije, jer je tema takva da lako može da se pređe u ostrašćenost, a da novinar bude istaknut u prvi plan“, rekao je Santovac.

U ime ekipe Sputnjika, koja je dobila priznanje za serijal od tri reportaže pod nazivom „20 godina od NATO agresije – Srbija pamti“, nagrada je uručena Nataši Milosavljević. Rekla je da su se potrudili, iako su mlada redakcija, da ožive taj događaj i mlade upoznaju sa onim što se tada dešavalo. Poseban uspeh je i to što je serijal preveden na strane jezike.

Plakete za pet decenija članstva u UNS-u pripale su Dušanu Radovanoviću, Bosiljki Jelić, Predragu Кostiću i Mariji Tarjević.

 Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021