Vesti
Saopštenja

Uručena pomoć deci ometenoj u razvoju

Međunarodna organizacija "Spasite decu" (Save the Children) na Kosovu, nastavila je sa pružanjem pomoći deci romskih, aškalijskih i egipćanskih zajednica, koja su ometena u razvoju.
Uručena pomoć deci ometenoj u razvoju
Uručena pomoć deci ometenoj u razvoju (Foto „Save the Children“)

„Organizacija "Spasite decu" je uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju SIDA, podelila 151 higijenski i edukativni paket deci sa ograničenim sposobnostima, porodicama iz romskih, aškalijskih i egipćanskih zajednica i deci iz socijalno-ugroženih porodica iz četiri opštine na severu Kosova“, navodi se u saopštenju Nemačke ambasade.

Dodela paketa je realizovana u saradnji sa Udruženjem roditelja dece sa smetnjama u razvoju „Podrži me“, kao i sa predstavnicima opština i osnovnih škola na severu Kosova, poštujući stroge mere protiv širenja kovida-19, dodaje se u saopštnju.

Početkom oktobra meseca, dodeljeno je 27 edukativnih paketa deci sa smetnjama u razvoju.

Paketi su sadržali edukativne igračke za najmlađe, školski materijal, kao i informativni materijal o zaštiti od virusa i očuvanju mentalnog zdravlja dece i odraslih. Ova dodela materijala je sprovedena u saradnji sa lokalnom nevladinom organizacijom „Domovik“ iz Severne Mitrovice, napominje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Direktor Kancelarije "Spasite decu" (Save the Children) na Kosovu Ahmet Kreziu istakao je da je srećan što je organizacija pružila podršku deci koja su najviše ugrožena pandemijom, i da im se na taj način pruža dodatna pomoć da nastave učenje, u školama ili tokom nastave na daljinu.

„U danima koji slede organizacija će nastaviti da deli elektronske tablete kao podrška pristupa obrazovanju dece iz najugroženijih grupa u Severnoj Mitrovici i drugim severnim i ostalim opštinama na Kosovu“, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kosovo i EU usvajaju zajedničke smernice ekonomske politike
Predstavnici Zapadnog Balkana i Turske razgovarali su danas o svojim programima ekonomskih reformi (ERP) sa predstavnicima država članica EU, Evropske komisije i Evropske centralne banke na godišnjem sastanku dijaloga o ekonomskoj i finansijskoj politici u Briselu. Sastanak je rezultirao zajedničkim dogovorom o šest konkretnih smernica za ekonomsku politiku koje će partneri sa Zapadnog Balkana i Turska implementirati u narednoj godini.
  • 25.05.2022
’’Zloupotrebljeno projektno sufinansiranje medijskih sadržaja’’
Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) poslaće Ministarstvu kulture i informisanja Srbije zahtev, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u kom traže profesionalne biografije kandidata za članstvo u komisijama za raspodelu novca za medijske sadržaje.
  • 25.05.2022
Petković: Rešavanje sporova isključivo diplomatskim sredstvima
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petar Petković primio je u oproštajnu posetu ambasadora Italije u Srbiji Кarla Lo Кaša, koji je bio šef italijanske diplomatske misije u Beogradu od aprila 2018. godine, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 25.05.2022
Tirana: Osmani na međunarodnoj konferenciji o trgovini ljudima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Albaniju gde će, na poziv predsednika Iljira Mete, učestvovati na međunarodnoj konferenciji na temu "Aktuelni trendovi u trgovini ljudima na Zapadnom Balkanu".
  • 25.05.2022
UNS i DNKiM: Omogućiti novinarima da izveštavaju sa protesta u Osojanu
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje postupak predsednika Privremenog organa Istoka Кoste Beloševića koji je tokom jučerašnjeg protesta u Osojanu pokušao da udalji ekipu Radio Goraždevca, dok je radnik obezbeđenja opštine Veljko Кomatović gurao kameru i snimatelja ovog medija.
  • 24.05.2022
Petković: Obnavljajući svetinje, učvršćujemo temelje našeg opstanka

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu kojom je obeležena slava Sveti Кirilo i Metodije, koju danas proslavlja i Prizrenska Bogoslovija.

  • 24.05.2022