Vesti
Saopštenja

Uručena pomoć deci ometenoj u razvoju

Međunarodna organizacija "Spasite decu" (Save the Children) na Kosovu, nastavila je sa pružanjem pomoći deci romskih, aškalijskih i egipćanskih zajednica, koja su ometena u razvoju.
Uručena pomoć deci ometenoj u razvoju
Uručena pomoć deci ometenoj u razvoju (Foto „Save the Children“)

„Organizacija "Spasite decu" je uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju SIDA, podelila 151 higijenski i edukativni paket deci sa ograničenim sposobnostima, porodicama iz romskih, aškalijskih i egipćanskih zajednica i deci iz socijalno-ugroženih porodica iz četiri opštine na severu Kosova“, navodi se u saopštenju Nemačke ambasade.

Dodela paketa je realizovana u saradnji sa Udruženjem roditelja dece sa smetnjama u razvoju „Podrži me“, kao i sa predstavnicima opština i osnovnih škola na severu Kosova, poštujući stroge mere protiv širenja kovida-19, dodaje se u saopštnju.

Početkom oktobra meseca, dodeljeno je 27 edukativnih paketa deci sa smetnjama u razvoju.

Paketi su sadržali edukativne igračke za najmlađe, školski materijal, kao i informativni materijal o zaštiti od virusa i očuvanju mentalnog zdravlja dece i odraslih. Ova dodela materijala je sprovedena u saradnji sa lokalnom nevladinom organizacijom „Domovik“ iz Severne Mitrovice, napominje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Direktor Kancelarije "Spasite decu" (Save the Children) na Kosovu Ahmet Kreziu istakao je da je srećan što je organizacija pružila podršku deci koja su najviše ugrožena pandemijom, i da im se na taj način pruža dodatna pomoć da nastave učenje, u školama ili tokom nastave na daljinu.

„U danima koji slede organizacija će nastaviti da deli elektronske tablete kao podrška pristupa obrazovanju dece iz najugroženijih grupa u Severnoj Mitrovici i drugim severnim i ostalim opštinama na Kosovu“, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021