Vesti
Saopštenja

Uputstvo Eparhije vernicima

Eparhija raško-prizrenska, izdala je uputstvo za vernike u vezi sa ispunjavanjem verskih potreba u vreme pandemije virusa korona. Naglašava se da će se nastaviti sa bogosluženjima, a vernicima je ostavljeno da sami odluče kako da učestvuju u životu Crkve, poštujući odredbe nadležnih o ograničenju okupljanja.
Uputstvo Eparhije vernicima
Foto Kim

"1. Crkva Hristova je stalni sabor Boga i vernog naroda, jer i Gospod kaže „gde su dvojica ili trojica sabrani u moje ime i ja sam među njima“ (Mt. 18.20). Zato će se i u ovom periodu gde god postoje mogućnosti i dalje služiti u hramovima Sveta Liturgija, a u našim manastirima odvijati i sva ostala bogosluženja. Crkve neće biti zatvarane i ko god želi da primi Svete Tajne bilo na bogosluženju ili na drugi način, neće mu biti uskraćivano. Usled mogućeg širenja bolesti, ostavljamo našim vernicima da po sopstvenoj savesti, kako prema sebi, tako i prema svojim bližnjima (posebno onim starijim i bolesnim) rasude kako da učestvuju u životu Crkve, poštujući odredbe nadležnih institucija o ograničenju okupljanja. Ne zaboravimo, Liturgija nije samo bogosluženje, već i naše služenje bližnjima, te pozivamo parohijske sveštenike da posebno sa mlađim vernicima vode računa o starijim parohijanima kojima je potrebno da se obezbedi hrana ili druga vrsta pomoći. Uvek treba da se rukovodimo pravilom da se naša ljubav prema Bogu meri i našom odgovornošću prema bližnjima i da lična odvažnost i vera nikada ne sme da ugrozi one oko nas. Svi koji iz raznih razloga nisu u mogućnosti da redovno učestvuju u bogosluženjima, dobro je da kod kuće čitaju molitve iz molitvenika sa svojim bližnjima i tako učestvuju u životu Crkve.

2. Ovo je vreme kada parohijski rad treba još više intenzivirati i u ovakvim specifičnim okolnostima. Sveštenici bi trebalo da preko svojih parohijskih internet sajtova ili društvenih mreža svakodnevno poučavaju svoje vernike, hrabreći ih i podstičući da vreme povećane izolacije koriste na duhovno usavršavanje i molitvu. Svojom revnošću i dostojanstvom sveštenici treba da budu primer svojim vernicima.

3. Budući da je Veliki post vreme blagosiljanja svete vodice po kućama, zbog postojeće epidemije, sveštenici neće po uobičajenoj praksi obilaziti domove parohijana, već će za potrebe svoje parohije osveštati vodu u hramu i obezbediti da svako od vernika koji želi može da je dobije u crkvi, ili će mu u slučaju nemoći biti dostavljena do kuće.

4. Predlažemo da se crkvene službe, kao što su: krštenja, venčanja, opela i sahrane obavljaju u prisustvu porodice i najuže rodbine.

5. Crkvena zvona su vekovima po predanju naše Crkve bila podsetnik na molitvu, simbol našeg pouzdanja u Božiju pomoć i blagoslov. Otuda nalažemo da i u našoj Eparhiji, kao što je slučaj u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i drugim, u svim parohijskim i manastirskim hramovima u periodu od 8 do 20 časova, u vremenskom intervalu od 2 časa, zvone zvona (u trajanju od 5 minuta) do okončanja epidemije. Neka nas zvona opominju na molitvu koju posebno tada treba da upućujemo Gospodu.

6. Po svim hramovima gde se služe redovne službe (Božanska liturgija, večernja, jutrenja) savetujemo da sveštenik po otpustu pročita molitvu za izbavljenje od epidemije (koju je sastavio svjatjejši Patrijarh Rumunski Danilo (prilog 1). Ovu korisnu molitvu i vernici sami mogu da čitaju u svojim svakodnevnim obraćanjima Bogu.

7. U vreme trajanja epidemije nalažemo da se privremeno prekine primanje posetilaca i gostiju u manastirima, a monasima i monahinjama da umnože svoje molitve za zdravlje i spasenje svih.

8. U svim ostalim pitanjima života treba se rukovoditi po odredbama naše Crkve, kao i sanitarnim i bezbednosnim uputstvima nadležnih institucija, odgovorno se odnoseći prema drugima.

Posebnu blagodarnost izražavamo svim lekarima i medicinskom osoblju koji ulažu veliki trud da pomognu najugroženijima. Bog neka ih ukrepi u njihovom delu i primi njihovu žrtvu ljubavi kao jedan od najlepših primera kako služiti Bogu i bližnjima u ovakvom vremenu.

Bog da vas blagoslovi i ukrepi molitvama Svete Bogorodice, Pećke Кrasnice, Sv. Кralja Stefana Dečanskog, Svetih arhiepiskopa i episkopa pećkih, Sv. Joanikija Devičkog, Petra Кoriškog i svih svetih prosijavših na prostorima naše Eparhije raško-prizrenske", navodi se između ostalog u pismu episkopa Teodosija.Ostale vesti

Vlada Kosova usvojila fiskalni paket mera
Vlada Kosova je na vandrednoj telefonskoj sednici usvojila fiskalni paket mera povodom epidemije koronavirusa, navodi se u saopštenju.
  • 31.03.2020
Odobrena izgradnja 62 kuće za raseljene
Na elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza, odobrena je izgradnja 62 kuće za raseljena lica u opštinama Kosovo Polje, Gračanica, Kamenica, Novo Brdo, Prizren i Štrpce, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 30.03.2020
Zakonski postupci protiv prekršilaca vladinih mera
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Đeljaj Svećlja zatražio od Tužilaštva Kosova preduzimanje zakonskih postupaka prema prekršiocima mera ograničenja koje je naložila Vlada Kosova u sprečavanju daljeg širenja virusa Kovid 19.
  • 30.03.2020
EU donira 5 miliona evra Kosovu
Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova potpisaće danas ugovor vredan 5 miliona evra pomoći za Kosovo kao hitnu potrebu u borbi protiv pandemije koronavirusa.
  • 30.03.2020
Tači sa ambasadorima Kvinte i EU o novoj vladi
Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ambasadorima Kvinte i EU u Prištini i informisao ambasadore Kvinte i šeficu Kancelarije EU na Kosovu Nataliju Apostolovu o koracima koje će preduzeti nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.
  • 30.03.2020
NKEU poziva na saradnju BG i PR oko suzbijanja koronavirusa
Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao je nadležne organe Beograda i Prištine da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa. U saopštenju se ističe da je „saradnja neophodna zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima".
  • 30.03.2020