Vesti
Saopštenja

“Uprkos velikim ulaganjima u obrazovanje, rezultati ograničeni"

Iako su uložena velika sredstva u obrazovanje, rezultati su ograničeni, smatraju predstavnici donatorske zajednice na Kosovu i očekuju da Ministarstvo obrazovanja o rezultatima PISA istraživanja razgovara sa predstavnicima Vlade i Skupštine.
“Uprkos velikim ulaganjima u obrazovanje, rezultati ograničeni
Ilustracija (Foto educationviews.org)

U saopštenju koje potpisuju Kancelarija EU na Kosovu, Nemačka razvojna saradnja, Austrijska agencija za razvoj, švajcarska ambasada na Kosovu, i World Learning se ističe da se moraju usvojiti obrazovne reforme.

“Korupcija i nepotizam nemaju mesta u sistemu obrazovanja i obrazovnim ustanovama. Moraju biti preduzete mere kako bi se ovo osiguralo. Korupcija mora biti eliminasa. U isto vreme, mora se pružiti podrška naporima u borbi protiv nepotizma“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, iako je obrazovanje zadatak čitavog društva, kosovska vlada ima odgovornost da obezbedi pristup kvalitetnom obrazovanju.

“Velika sredstva su uložena u obrazovanje, ali su rezultati ograničenog karaktera. U tu svrhu se mora povećati ulaganje u obrazovanje na Kosovu, dok se u isto vreme mora osigurati efikasna upotreba raspoloživih sredstava“, dodaje se u saopštenju.

“Kao predstavnici donatorske zajednice koji pružaju podršku razvoju Kosova, očekujemo da Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije pripremi široku diskusiju o rezultatima PISA istraživanja sa Vladom i Skupštinom. Rezultati PISA istraživanja mogu služiti kao korak u poboljšanju obrazovnog sistema na Kosovu: obrazovanje mora postati nad-stranački nacionalni prioritet kako bi se osigurao adekvatan učinak učenika sa Kosova na konkurentnom tržištu rada“ poručuju predstavnici donatorske zajednice.

Rezultati PISA testiranja rangiraju Kosovo kao jednu od zemalja sa najnižim rezultatima iz matematike, prirodnih nauka i čitanja, zaostajući iza svojih regionalnih partnera.

U svojoj prvoj godini učešća, Kosovo je rangirano kao jedna od poslednje tri zemlje među 72 učesnika koji su radili PISA test u 2015. godini.Ostale vesti

Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023
Tribina o potrebi saradnje Grka i Srba radi očuvanja hrišćanstva

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizuju tribinu sa temom "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije" u sredu 29. marta 2023. godine od 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 28.03.2023
Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023