Vesti
Saopštenja

Upravni obor RTK razrešio generalnog direktora

Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na jučerašnjoj sednici jednoglasno, sa devet glasova, razrešio dužnosti dosadašnjeg generalnog direktora Gadnjima Kastratija. Odbor RTK je na istoj sednici za v.d. generalnog direktora imenovao Škumbina Ahmetdžekaja, dugogodišnjeg urednika u tom mediju.

 

Upravni obor RTK razrešio generalnog direktora
Ilustracija (Foto BIRN/Urim Krasnići)

"Odluka o razrešenju je zasnovana na brojnim povredama Zakona o RTK i drugih podzakonskih akata učinjenih u RTK tokom mandata gospodina Kastratija", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Upravni odbor RTK je utvrdio nemar generalnog direktora prema nepravilnostima, zloupotrebama, nedelovanju, nepotizmu, degradaciji, kontinuiranom pristrasnom i neobjektivnom izveštavanju javnog emitera Kosova.

"Na osnovu svih ovih povreda, bilo je nemoguće da Bord RTK nastavi da konsoliduje reputaciju RTK i njegovo funkcionisanje sa gospodinom Kastratijem kao generalnim direktorom", stoji u saopštenju.

Kastratiju se posebno zamera što je "u vreme kada javni emiter ima ukupno 765 redovnih zaposlenih, zasnovao rad glavnih jedinica RTK na uposlenima po ugovorima o radu i uslugama, pa je 31. decembra 2021. godine RTK je imala 239 lica angažovanih po ugovorima".

Upravni odbor je konstatovao i da je "bilo slučajeva da porodiljsko odsustvo nije odobreno ženama koje su zaposlene po ugovoru o radu, kao i da ima ljudi koji su angažovani po ugovorima o uslugama, a koji niz godina, uključujući i poslednje tri, nisu dobili nedeljni, mesečni ili godišnji odmor".

Sa druge strane, ima radnika zaposlenih za stalno i sa redovnim prinadležnostima koji se uopšte ne pojavljuju na poslu.

"Neki od ovih radnika, koje plaća RTK, učestvuju u raznim debatama, uglavnom političkim, u drugim lokalnim medijima, što je zabranjeno internim propisima RTK-a, ali se ne sprovodi. Učešće zaposlenih u ovakvim aktivnostima politički debatnog karaktera, objavljivanje jednostranih političkih izjava na društvenim mrežama i distribucija konkurentskih medijskih sadržaja od strane zaposlenih u RTK, narušavaju imidž i uređivačku nezavisnost javnog emitera", saopšteno je.

Kastratiju se na teret stavlja i to što "nije predstavio strategiju razvoja RTK", nije uspeo da obezbedi da se nalazi unutrašnje revizije uvaže i sprovedu, zatim nezakonita interna unapređenja, loše upravljanje aktivnostima nabavke, loše upravljanje marketingom, itd.

Kompletnu odluku Upravnog odbora RTK o razrešenju generalnog direktora Kastratija (na albanskom jeziku) možete pronaći OVDE.Ostale vesti

Kancelarija za KiM osuđuje pljačku prodavnice u Prekovcu

Prethodne noći u selu Prekovac, u opštini Novo Brdo, obijena je i opljačkana prodavnica prehrambene robe u vlasništvu Dušana Perića, i to drugi put za mesec dana, a na meti lopova našla se i lokalna gvožđara u vlasništvu Siniše Dimića, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 16.05.2022
EU: Jednaka prava za sve, bez obzira koga vole

“Svi smo rođeni jednaki i treba da uživamo jednaka prava i mogućnosti bez obzira na to koga volimo“, rekao je danas u Prištini ambasador EU-a na Kosovu, Tomas Sunjog, tokom sastanka sa predstavnicima kosovske zajednice lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI), društvenih aktivista i zaštitnika ljudskih prava.

  • 16.05.2022
Rakić i Jevtić o problemima Srba sa Saracinom
Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik Dalibor Jevtić, sastali su se sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom.
  • 13.05.2022
OEBS-a i ODIHR promovisali rodno odgovornu lokalnu upravu
Misija OEBS-a na Kosovu u saradnji sa Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) održala je 10. i 11. maja 2022. dvodnevnu radionicu o rodno-odgovornoj lokalnoj upravi i ulozi žena u opštinskim procesima donošenja odluka.
  • 13.05.2022
Petković sa Košarom o dijalogu Beograda i Prištine
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Кošarom, koga je upoznao sa tokom dijalog Beograda i Prištine. 
  • 11.05.2022
Gračanica: Javni poziv za obuku konobara
U sklopu projekta “Promocija i održivi razvoj turizma u opštini Gračanica 2022” koji finansira Opština Gračanica, a u cilju poboljšanja kvaliteta usluga u lokalnim ugostiteljskim objektima i unapređivanja mogućnosti zapošljavanja mladih koji žive na teritoriji ove lokalne samouprave, Turistička organizacija Gračanice (TOG) i ove godine organizuje besplatnu obuku konobara.
  • 10.05.2022