Vesti
Saopštenja

Upravljački tim za uspostavljanje ZSO sa predstavnicima obrazovnog sistema

Članovi Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština razgovarali su danas sa predstavnicima obrazovnog sistema o načinima na koje bi ta oblast trebalo da bude tretirana u nacrtu statuta Zajednice.
Upravljački tim za uspostavljanje ZSO sa predstavnicima obrazovnog sistema
Sa sastanka (Foto Upravljački tim za ZSO)

Kako se navodi u saopštenju, članovi Upravljačkog tima precizirali su da će se “u skladu sa relevantnim sporazumima iz Brisela, nadležnost Zajednice srpskih opština protezati na oblast koja obuhvata predškolsko vaspitanje, osnovno, srednje i visoko obrazovanje”.

Predstavnici obrazovnog sistema naglasili su da je ”strateški važno osigurati pravo da ustanove tog sistema budu povezane sa odgovarajućim ustanovama van teritorije buduće Zajednice”.

Takođe, istakli su da bi, među nadležnostima obrazovnog sistema nad kojim će nadzor imati Zajednica srpskih opština, trebalo da budu i učenički i studentski standard, izrada programa i planova rada, vrednovanje rada i nadzor nad stručnim usavršavanjem zaposlenih, unapređivanje društvene brige nad učenicima i studentima.

Ekspertski tim za obrazovanje, koji su predvodili rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić i načelnica Školske uprave Jasmina Dedić, konstatovao je da od odbrane prava na kvalitetno školovanje zavisi i budućnost srpskog naroda, kao i očuvanje njegovog identiteta, kulture i tradicije, navodi se dalje u saopštenju.

Sastanku je prisustvovalo i više direktora i predstavnika osnovnih i srednjih škola iz opština sa većinskim srpskim stanovništvom.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020