Vesti
Saopštenja

UNS: U porastu broj napada na novinare

Na Međunarodni dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Udruženje novinara Srbije (UNS) ističe da su ove godine u Srbiji fizički napadi na medijske radnike u dramatičnom porastu u odnosu na prethodne.
UNS: U porastu broj napada na novinare
Ilustracija (Foto Kim)

Pretnje, govor mržnje, pokušaji diskreditacija i pritisci dolaze ne samo od centara moći, nego i od samih kolega. Toliko međusobnih optužbi i uvreda među novinarima nije zabeleženo od devedesetih godina prošlog veka, konstatuju u UNS-u.

U ovom udruženju očekuju efikasno pokretanje, ali i okončanje sudskih procesa za ubistva i napade na novinare.

"Paljenje kuće Milana Jovanovića decembra 2018. godine je najteži napad na novinara u poslednjih desetak godina zbog čega UNS smatra da će presuda u ovom procesu biti jasan pokazatelj kako se kažnjavaju nalogodavci i direktni počinioci za zločine nad novinarima".

UNS traži da se pronađe napadač i rasvetli teški fizički napada na urednika "Žig infa" Željka Matročevića, koji je prethodio paljenju kuće Jovanovića. Matročević je napadnut u oktobru 2018. godine, a do danas se ne zna ko je naložio a ko mu je naneo teže telesne povrede.

UNS podseća i da je ove godine poništena prvostepena presuda saradnicima Državne bezbednosti optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, čime ni više od 21 godine od ubistva našeg kolege pravda nije ostvarena. "Očekujemo da će ponovljeno suđenje biti efikasno i da će konačno biti utvrđena odgovornost za ovo teško ubistvo. Očekujemo da budu optužene ubice dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića, rasvetljavanje smrti Dade Vujasinović, pokretanje postupaka za 17 ubijenih i nestalih kolega na Кosovu i Metohiji od 1998. do 2005, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. godine", navode u novinarskom udruženju.

UNS ističe da je ovu godinu obeležilo i drastično nasilje nad novinara i medijskim radnicima na demonstracijama u julu u Beogradu i očekuje da će tužilaštvo istražiti svaki slučaj.

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, UNS se pridružuje i pozdravlja akciju Međunarodne federacije novinare (IFJ), čiji je član, protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima, a za uspomenu na naše ubijene kolege, prijatelje, sigurnost i budućnost novinarstva.

Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. godine usvojio je predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara. Na taj dan, 2013. godine novinari francuskog Radija Frans internešnal (Radio France International) Žislen Dipon i Кlod Verlon ubijeni su u Maliju.

 Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021