Vesti
Saopštenja

UNS: U porastu broj napada na novinare

Na Međunarodni dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Udruženje novinara Srbije (UNS) ističe da su ove godine u Srbiji fizički napadi na medijske radnike u dramatičnom porastu u odnosu na prethodne.
UNS: U porastu broj napada na novinare
Ilustracija (Foto Kim)

Pretnje, govor mržnje, pokušaji diskreditacija i pritisci dolaze ne samo od centara moći, nego i od samih kolega. Toliko međusobnih optužbi i uvreda među novinarima nije zabeleženo od devedesetih godina prošlog veka, konstatuju u UNS-u.

U ovom udruženju očekuju efikasno pokretanje, ali i okončanje sudskih procesa za ubistva i napade na novinare.

"Paljenje kuće Milana Jovanovića decembra 2018. godine je najteži napad na novinara u poslednjih desetak godina zbog čega UNS smatra da će presuda u ovom procesu biti jasan pokazatelj kako se kažnjavaju nalogodavci i direktni počinioci za zločine nad novinarima".

UNS traži da se pronađe napadač i rasvetli teški fizički napada na urednika "Žig infa" Željka Matročevića, koji je prethodio paljenju kuće Jovanovića. Matročević je napadnut u oktobru 2018. godine, a do danas se ne zna ko je naložio a ko mu je naneo teže telesne povrede.

UNS podseća i da je ove godine poništena prvostepena presuda saradnicima Državne bezbednosti optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, čime ni više od 21 godine od ubistva našeg kolege pravda nije ostvarena. "Očekujemo da će ponovljeno suđenje biti efikasno i da će konačno biti utvrđena odgovornost za ovo teško ubistvo. Očekujemo da budu optužene ubice dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića, rasvetljavanje smrti Dade Vujasinović, pokretanje postupaka za 17 ubijenih i nestalih kolega na Кosovu i Metohiji od 1998. do 2005, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. godine", navode u novinarskom udruženju.

UNS ističe da je ovu godinu obeležilo i drastično nasilje nad novinara i medijskim radnicima na demonstracijama u julu u Beogradu i očekuje da će tužilaštvo istražiti svaki slučaj.

Na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, UNS se pridružuje i pozdravlja akciju Međunarodne federacije novinare (IFJ), čiji je član, protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima, a za uspomenu na naše ubijene kolege, prijatelje, sigurnost i budućnost novinarstva.

Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. godine usvojio je predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara. Na taj dan, 2013. godine novinari francuskog Radija Frans internešnal (Radio France International) Žislen Dipon i Кlod Verlon ubijeni su u Maliju.

 Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020