Vesti
Saopštenja

UNS: Pronalazak ubica i otimice novinara od velikog značaja

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravlja odluku Vlade Srbije da proširi nadležnost Komisije za istraživanje ubistava novinara na slučajeve ubistava i otmica novinara na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2001. godine i ubistava novinara u sukobima u SFRJ u periodu od 1991. do 1995. godine.
UNS: Pronalazak ubica i otimice novinara od velikog značaja
Članovi UNS-a (Foto Kim arhiva)

UNS podržava i odluku Vlade da izabere nove članove Komisije koji predstavljaju Tužilaštvo za ratne zločine i Službu za ratne zločine MUP-a Srbije, jer ove institucije imaju kapacitete i dokumentaciju koja može značajno da utiče na rasvetljavanje zločina nad novinarima na Kosovu i Metohiji, u Hrvatskoj i BiH.

UNS smatra da je pronalaženje ubica i otmičara novinara i njihovo privođenje pravdi od prvorazrednog značaja za porodice, ali i borbu protiv nekažnjivosti ubistava novinara koji u svim, pa i u ratnim uslovima, rade posao od javnog značaja.

UNS ističe da je do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije došlo zahvaljujući dugogodišnjoj upornosti novinara i porodice Slavka Ćuruvije, a pre svega formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara.

UNS je posebno zadovoljan Odlukom Vlade Srbije da u rad Komisije uključi Tužilaštvo za ratne zločine koje se, umesto ubistvima i otmicama novinara, do sada godinama, bez rezultata, bavilo politički motivisanom prijavom NUNS-a protiv novinara za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020