Vesti
Saopštenja

UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Jelena Obućina (Foto Zoran Lončarević)

Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj predstavnike imaju tužilaštvo, policija i novinarska i medijska udruženja, obaveštena je o pretnjama. Preko ovog mehanizma prijavu je primilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Posle komentatorskog uvoda Obućine u "Dnevniku" televizije Nova S od 29. novembra, tabloidi Alo, Informer i Objektiv u onlajn izdanjima objavili su tekstove i naslove slične sadržine "Vučiću, ili priznaj Кosovo ili ćeš biti pokopan“ - Tajkunski mediji uputili pretnje Aleksandru Vučiću, i naveli da „Glasnogovornica Šolakove političke agende Jelena Obućina ne prestaje da širi antidržavnu propagandu po nalogu svog šefa“.

U jutarnjem programu televizije Pink u kom je govorio vlasnik i urednik Informera Dragan Vučićević tema je bio Obućinin uvodnik u Dnevniku.

UNS-u je Obućina rekla da je posle medijske hajke dobila pretnju i da do sada nije prijavljivala i osvrtala se na vulgarnosti, ali da je ova pretnja jezivija od one koju je nedavno dobio Danas.

Iz poruke u koju je UNS imao uvid jasno je da osoba koja preti ugrožava sigurnost novinarke.

UNS očekuje da policija i tužilaštvo postupe po Кrivičnom zakoniku, član 138. stav 3, po kom su novinari jednako zaštićeni od pretnji da će im neko ugroziti život kao predsednik Republike, narodni poslanik, predsednik Vlade, članovi Vlade, sudije Ustavnog suda, sudije, javni tužioci, advokati i policijski službenici. Za ovo krivično delo je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.Ostale vesti

NSI: Odbijena krivična prijava zbog širenja mržnje u kampanji bojkota srpskih proizvoda
Krajem marta prošle godine organizacije Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë.
  • 06.02.2023
Predstavnici Narodne stranke u poseti ranjenom mladiću u Mogili

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Odbora Narodne stranke za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić i potpredsednik Izvršnog odbora Uroš Đokić posetili su u selu Mogila kod Klokota porodicu Bobana Đuzića, koga su napala dva maloletna Albanca i naneli mu povrede u leđa ubodom nožem.

  • 05.02.2023
Osmani sa predsednikom Skupštine Islanda o saradnji

Predsednica Kosova Vjosu Osmani se tokom posete Islandu sastala i sa predsednikom Skupštine ove zemlje Birgirom Armansonom.

  • 03.02.2023
Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023