Vesti
Saopštenja

UNS poziva mlade novinare na jednodnevni kurs sa Jelenom Zorić

Udruženje novinara Srbije organizuje za mlade novinare i studente novinarstva jednodnevni kurs „Afera Jovanjica – dokumenti, izvori i novinarska misija“, koji će voditi nagrađivana novinarka Jelena Zorić.
UNS poziva mlade novinare na jednodnevni kurs sa Jelenom Zorić
Jelena Zorić (Foto Nova S)


Organizovana proizvodnja i trgovina marihuanom u koju su uz osuđivane kriminalce umešani i predstavnici bezbednosnih službi i policije, razotkrivena je, ali sudski epilog se ne nazire.

U vreme u kom su institucije nemoćne, dokaz je upravo „Afera Jovanjica“, u prvi plan izbili su novinari koji se u najboljem interesu javnosti, uz ličnu hrabrost, bore da tačne informacije ugledaju svetlost dana.

Jelena Zorić, novinarka je koja ne prestaje da podseća na novinarsku misiju i pronalazi načine da proverene informacije objavljuje uprkos tome što je i sama postala meta prvooptuženih u „Jovanjici“ i njihovih advokata, visokih funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke i opozicionih prvaka.

Na kursu će mladim novinarima i studentima novinarstva Jelena Zorić govoriti o načinu na koji radi, važnosti unakrsne provere dokumenata i izjava izvora, čuvanju novinarskih izvora i ulozi novinarstva u pokretanju institucija da rade svoj posao.

Biće reči i o važnosti dugotrajnog rada na pojedinim slučajevima, ali i borbi protiv tabloidnih hajki i ulozi novinara u vraćanju poverenja u novinarstvo koje radi u interesu „malog čoveka“.

Broj mesta na kursu je ograničen.

Za kurs se mogu prijaviti studenti novinarstva i mladi novinari, do 35 godina, tako što će na imejl vesna.masalovic@uns.rs poslati svoju kratku biografiju sa kontakt podacima.

Кurs će biti organizovan 1. septembra 2022. godine za fizički prisutne polaznike i polaznike na daljinu.

Prijave je potrebno poslati do 25. avgusta.

Prilikom prijave potrebno je naglasiti da li polaznik želi da fizički prisustvuje kursu ili će u radu učestvovati na daljinu.

Jelena Zorić novinarka je nedeljnika Vreme i istraživačke mreže BIRN. Radila je na televizijama Insajder, N1 i Studio B.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Položen kamen temeljac za kuću Pirića u Vrbovcu
Zahvaljujući sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju, danas je u Vrbovcu položen kamen temeljac za gradnju nove porodične kuće za porodicu Marka i Jelene Pirić koji godinama nakon raseljeništva žive kao podstanari, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 01.10.2022
Šubarić: Procene su da menjamo tri hektara kamenjara za 18 ari puta
"Zbog istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ističem da su apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta. Procene stručnih službi su da to neće biti više od jedne šestine pomenute parcele - kamenjara", navela je u saopštenju za medije predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.
  • 29.09.2022
Grnčarska radionica za decu u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ organizuje grnčarsku radionicu „Vredne ruke“ i poziva decu uzrasta od sedam do 12 godina da se prijave za učešće. Broj učesnika je ograničen, navodi se u saopštenju.
  • 29.09.2022
EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici
Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a preseljenje porodica se očekuje u septembru 2023. godine, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije na Kosovu.
  • 29.09.2022
GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022