Vesti
Saopštenja

UNS: Odbačena prijava za rušenje spomen obeležja

Osnovno tužilaštvo u Đakovici odbacilo je prijavu i odlučilo da ne pokreće krivični postupak protiv nepoznatih počinilaca koji su porušili spomen obeležje nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, saopštio je UNS.
UNS: Odbačena prijava za rušenje spomen obeležja
Spomen obeležje nestalim novinarima (Foto arhiva Kim)

Članovi Udruženja novnara Srbije su nakon četvrtog rušenja spomen obeležja Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, koje se nalazi na putu Velika Hoča – Zočište, prijavili slučaj Policijskoj stanici u Orahovcu koja je ovu prijavu prosledila Osnovnom tužilaštvu u Đakovici.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, početkom septembra tužilaštvo je odbacilo prijavu, uz obrazloženje da "nema dokaza u vezi oštećenja imovine".

“U obrazloženju rešenja navodi se da je ‘nakon procene spisa predmeta, tužilac 17. novembra 2016. godine uputio službeni nalog za prikupljanje dokaza i činjenica policijskoj stanici u Đakovici. Ista je 5. decembra 2016. godine odgovorila službenim izveštajem da u vezi sa predmetom, do danas nisu bili u mogućnosti da pronađu bilo kakve svedoke ili da dobiju bilo kakvu informaciju koja bi pomogla u rešavanju slučaja, dodajući da nisu mogli obezbediti snimke sigurnosnih kamera jer mesto događaja nije pokriveno sigurnosnim kamerama. Zbog toga je, usled nedostatka dokaza, krivična prijava odbačena’, piše u rešenju Osnovnog tužilaštva u koje je UNS imao uvid”, navodi se u saopštenju i dodaje da je odgovor tužilaštva podnosiocima prijave prosleđen na albanskom jeziku.

“Odgovora za ostala četiri slučajeva rušenja obeležja nestalim novinarima Radio Prištine, međutim, još uvek nema”, dodaje se u saopštenju UNS-a.

“Jednu od porušenih ploča predstavnici UNS-a su predali policiji koja je uzela otiske prstiju za utvrđivanje identiteta počinalaca, ali rezultata istrage još uvek nema”.

Nepoznate osobe do sada su pet puta rušile spomen ploču nestalim novinarima Radio Prištine koju predstavnici UNS-a i Društva novinara Kosova i Metohije postavljaju na putu Velika Hoča - Zočište.

Na spomen obeležju na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih".Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020