Vesti
Saopštenja

UNS: Odbačena prijava za rušenje spomen obeležja

Osnovno tužilaštvo u Đakovici odbacilo je prijavu i odlučilo da ne pokreće krivični postupak protiv nepoznatih počinilaca koji su porušili spomen obeležje nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, saopštio je UNS.
UNS: Odbačena prijava za rušenje spomen obeležja
Spomen obeležje nestalim novinarima (Foto arhiva Kim)

Članovi Udruženja novnara Srbije su nakon četvrtog rušenja spomen obeležja Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, koje se nalazi na putu Velika Hoča – Zočište, prijavili slučaj Policijskoj stanici u Orahovcu koja je ovu prijavu prosledila Osnovnom tužilaštvu u Đakovici.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, početkom septembra tužilaštvo je odbacilo prijavu, uz obrazloženje da "nema dokaza u vezi oštećenja imovine".

“U obrazloženju rešenja navodi se da je ‘nakon procene spisa predmeta, tužilac 17. novembra 2016. godine uputio službeni nalog za prikupljanje dokaza i činjenica policijskoj stanici u Đakovici. Ista je 5. decembra 2016. godine odgovorila službenim izveštajem da u vezi sa predmetom, do danas nisu bili u mogućnosti da pronađu bilo kakve svedoke ili da dobiju bilo kakvu informaciju koja bi pomogla u rešavanju slučaja, dodajući da nisu mogli obezbediti snimke sigurnosnih kamera jer mesto događaja nije pokriveno sigurnosnim kamerama. Zbog toga je, usled nedostatka dokaza, krivična prijava odbačena’, piše u rešenju Osnovnog tužilaštva u koje je UNS imao uvid”, navodi se u saopštenju i dodaje da je odgovor tužilaštva podnosiocima prijave prosleđen na albanskom jeziku.

“Odgovora za ostala četiri slučajeva rušenja obeležja nestalim novinarima Radio Prištine, međutim, još uvek nema”, dodaje se u saopštenju UNS-a.

“Jednu od porušenih ploča predstavnici UNS-a su predali policiji koja je uzela otiske prstiju za utvrđivanje identiteta počinalaca, ali rezultata istrage još uvek nema”.

Nepoznate osobe do sada su pet puta rušile spomen ploču nestalim novinarima Radio Prištine koju predstavnici UNS-a i Društva novinara Kosova i Metohije postavljaju na putu Velika Hoča - Zočište.

Na spomen obeležju na srpskom i albanskom jeziku piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih".Ostale vesti

Kancelarija za KiM pozvala građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju protiv virusa kovid-19.
  • 28.02.2021
Policija izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.

  • 28.02.2021
Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021