UNS: Netačna tvrdnja Verana Matića

Udruženje novinara Srbije (UNS) ističe da nije tačna tvrdnja Verana Matića da dokumentaciju o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2005. godine, „niko nije tražio“ od nadležnih institucija.

Podeli ovaj članak sa:
 • Veran Matić (Foto Slobodno Srpski)

Veran Matić govorio je u emisiji „Slobodno srpski“ o razgovorima između misije OEBS-a u Prištini i njega o tome na koji način će se nastaviti rad na istraživanju ubistava novinara na KiM.

On je rekao da se sa OEBS-om dogovorio da “naprave proces od narednih nekoliko meseci u okviru kojeg će istraživati sudbinu nestalih i ubijenih i pokušati da prikupe dokumentaciju koju niko nije tražio, a koja mora da postoji u određenim slučajevima“.

UNS podseća Verana Matića da je ovo Udruženje pre tri godine pokrenulo istraživanje o ubijenim i nestalim novinarima na KiM. Intenzivno istražujući ovu temu UNS je došao do novih podataka, uočio načine na koje su ometane istrage, istakao propuste i nadležnima postavio brojna pitanja.

Učinak toga je povećanje broja otvorenih istraga ubistva i kidnapovanja novinara u Prištini sa dve na sedam.

UNS podseća i da je novinarka Jelena L. Petković, istražujući ubistva i otmice novinara na Kim, godinama tražila dokumenta iz istrage UNMIK-a, EULEKS-a, OEBS-a i drugih nadležnih institucija.

Na odgovor misije UNMIK da ne mogu da nađu slučajeve u arhivi, otkrila je delovodne brojeve pod kojima se „nepostojeći“ predmeti nalaze u arhivama UNMIK-a i predala ih predstavnicima te organizacije.

I na odgovor misije EULEKS da nema informacije o pojedinim slučajevima, UNS je saznao da se oni ipak nalaze u arhivama ove misije. Nakon što je Jelena L. Petković svoje saznanje predočila šefici misije Aleksandri Papadopulos, predmeti su pronađeni u arhivi EULEKSA.

UNS je sva saznanja objavio sajtu Udruženja, na srpskom, albanskom i engleskom jeziku, a ove tekstove preneo je veliki broj medija, kako u Beogradu, tako i u Prištini.

UNS ističe da će i ubuduće nastaviti da od nadležnih traži informacije i insistira na otkrivanju i kažnjavanju odgovornih za ubistva i otmice sedam srpskih i sedam albanskih novinara i medijskih radnika.

Ostale vesti

 • Predavanje o pčelarstvu

  Predavanje o pčelarstvu

  Udruženje pčelara Nukleus u saradnji sa odeljenjem za poljoprivredu opštine Gračanica će u nedelju 18. novembra u 13 sati u Domu kulture u Gračanici organizovati stručno predavanje na temu priprema pčela za zimovanje.

 • "BG i PR su se zalagali za sveobuhvatni sporazum"

  Šef Unmika Zahir Tanin rekao je tokom njegovog tromesečnog obraćanja Savetu bezbednosti UN-a u Njujorku da su se u proteklom periodu Beograd i Priština zalagali za sveobuhvatni dogovor, uključujući razmenu teritorija.

 • Jevtić i Štrahe: Probleme na Kosovu rešavati dijalogom

  Jevtić i Štrahe: Probleme na Kosovu rešavati dijalogom

  Potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić sastao se u Beču sa vicekancelarom Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom. Oni su se složili da sve probleme koji opterećuju dva naroda na Kosovu, srpski i albanski, treba rešavati isključivo dijalogom.

 • Poziv građanima na sastanak sa predstavnicima opštine

  Poziv građanima na sastanak sa predstavnicima opštine

  Opština Gračanica uz pomoć USAID projekta Lokalno efikasno upravljanje (LEGO), organizuje zajednički javni sastanak nevećinskih i većinskih zajednica u opštini, kako bi raspravljali o nivou angažovanosti građana i njihovom učešću u procesu donošenja odluka.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane