Vesti
Saopštenja

UNS na Kosovu uručio zahvalnicu Janu Bratuu

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić uručio je u ime UNS-a na Kosovu, zahvalnicu šefu Misije OEBS-a na Kosovu Janu Bratuu „za doprinos istini i za podršku medijskim profesionalcima“. 
UNS na Kosovu uručio zahvalnicu Janu Bratuu
Budimir Ničić i Jan Bratu (Foto UNS na Kosovu)

“Zahvaljujem vam pre svega za vaš doprinos istini i za podršku našem Udruženju, našim medijima, medijskim profesionalcima na Kosovu, a posebno vam se zahvaljujem za vaš doprinos koji ste dali rasvetljavanju sudbine i rešavanju slučajeva naših otetih i ubijenih kolega”, rekao je Ničić.

Ambasador Jan Bratu koji je završio mandat na čelu Misije OEBS-a na Kosovu rekao je da je sa Udruženjem novinara Srbije na Kosovu imao izuzetnu saradnju po mnogim pitanjima, od kojih su, kako je kazao, mnoga bila teška. Istakao je slučajeve ubijenih i otetih novinara na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine i poručio da očekuje da će i njegov naslednik na čelu Misije OEBS-a u Prištini nastaviti da radi na ovim slučajevima.

“Ja sam pristupio ovom pitanju nestalih i ubijenih novinara sa jednog ljudskog aspekta, jer verujem da njihove porodice zaslužuju da dobiju odgovor. Takođe verujem da nekažnjavanje zločina vodi ka novim zločinima, a ako želimo da sprečimo da se ovakvi zločini ubuduće događaju, moramo da reagujemo na zločine koji su se dogodili nekada”, kazao je Bratu.

Norvežanin Jan Bratu, bio je šef Misije OEBS-a na Kosovu od 2016. godine, a pre toga je više od pet godina bio ambasador Kraljevine Norveške u Prištini.

“Hvala vam i na tome što ste tokom vašeg boravka na Kosovu i tokom vašeg mandata kao šef OEBS-a i kao ambasador Norveške na Kosovu bili pre svega profesionalac, što ste pokazali da na Kosovu može časno i pošteno da se radi posao uz uvažavanje svih bez obzira koje su vere i nacije i ko se kako zove i u tom smislu mislim da ste visoko podigli letvicu i ostavljate težak zadatak vašem nasledniku, za koga se nadamo da će pratiti taj vaš put”, rekao je Budimir Ničić.

Bratu se zahvalio Udruženju novinara Srbije na Kosovu na saradnji u proteklom periodu, doprinosu u zaštiti novinarske profesije i naporima za rasvetljavanje sudbine otetih i ubijenih novinara na Kosovu.

“Uvek sam nastojao da budem profesionalan i pravičan i da slušam ljude, da ih razumem i želim da se zahvalim vama i vašim kolegama što ste vi pomogli meni da razumem neka od ovih veoma teških pitanja, jer ste vi i vase kolege bili ti koji ste mi pomogli da razumem koliko je važno ovo pitanje nestalih i ubijenih novinara na Kosovu. Mislim da je ovo jedan dobar primer kako novinari, kako udruženje novinara i OEBS, mogu zajednički da sarađuju na određenim pitanjima”, rekao je Bratu u razgovoru sa predsednikom UNS-a na Kosovu.

Jan Bratu će od 1. januara 2021. godine biti novi šeš Misije OEBS-a u Beogradu.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021