Vesti
Saopštenja

UNS na Kosovu uručio zahvalnicu Janu Bratuu

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić uručio je u ime UNS-a na Kosovu, zahvalnicu šefu Misije OEBS-a na Kosovu Janu Bratuu „za doprinos istini i za podršku medijskim profesionalcima“. 
UNS na Kosovu uručio zahvalnicu Janu Bratuu
Budimir Ničić i Jan Bratu (Foto UNS na Kosovu)

“Zahvaljujem vam pre svega za vaš doprinos istini i za podršku našem Udruženju, našim medijima, medijskim profesionalcima na Kosovu, a posebno vam se zahvaljujem za vaš doprinos koji ste dali rasvetljavanju sudbine i rešavanju slučajeva naših otetih i ubijenih kolega”, rekao je Ničić.

Ambasador Jan Bratu koji je završio mandat na čelu Misije OEBS-a na Kosovu rekao je da je sa Udruženjem novinara Srbije na Kosovu imao izuzetnu saradnju po mnogim pitanjima, od kojih su, kako je kazao, mnoga bila teška. Istakao je slučajeve ubijenih i otetih novinara na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine i poručio da očekuje da će i njegov naslednik na čelu Misije OEBS-a u Prištini nastaviti da radi na ovim slučajevima.

“Ja sam pristupio ovom pitanju nestalih i ubijenih novinara sa jednog ljudskog aspekta, jer verujem da njihove porodice zaslužuju da dobiju odgovor. Takođe verujem da nekažnjavanje zločina vodi ka novim zločinima, a ako želimo da sprečimo da se ovakvi zločini ubuduće događaju, moramo da reagujemo na zločine koji su se dogodili nekada”, kazao je Bratu.

Norvežanin Jan Bratu, bio je šef Misije OEBS-a na Kosovu od 2016. godine, a pre toga je više od pet godina bio ambasador Kraljevine Norveške u Prištini.

“Hvala vam i na tome što ste tokom vašeg boravka na Kosovu i tokom vašeg mandata kao šef OEBS-a i kao ambasador Norveške na Kosovu bili pre svega profesionalac, što ste pokazali da na Kosovu može časno i pošteno da se radi posao uz uvažavanje svih bez obzira koje su vere i nacije i ko se kako zove i u tom smislu mislim da ste visoko podigli letvicu i ostavljate težak zadatak vašem nasledniku, za koga se nadamo da će pratiti taj vaš put”, rekao je Budimir Ničić.

Bratu se zahvalio Udruženju novinara Srbije na Kosovu na saradnji u proteklom periodu, doprinosu u zaštiti novinarske profesije i naporima za rasvetljavanje sudbine otetih i ubijenih novinara na Kosovu.

“Uvek sam nastojao da budem profesionalan i pravičan i da slušam ljude, da ih razumem i želim da se zahvalim vama i vašim kolegama što ste vi pomogli meni da razumem neka od ovih veoma teških pitanja, jer ste vi i vase kolege bili ti koji ste mi pomogli da razumem koliko je važno ovo pitanje nestalih i ubijenih novinara na Kosovu. Mislim da je ovo jedan dobar primer kako novinari, kako udruženje novinara i OEBS, mogu zajednički da sarađuju na određenim pitanjima”, rekao je Bratu u razgovoru sa predsednikom UNS-a na Kosovu.

Jan Bratu će od 1. januara 2021. godine biti novi šeš Misije OEBS-a u Beogradu.Ostale vesti

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021