Vesti
Saopštenja

UNS na Kosovu: Kancelarija EU diskriminiše srpske medije

Udruženje novinara Srbije na Kosovu protestuje što Kancelarija EU, koja je medije pozvala na konferenciju "Pogled unazad: LGBT zajednica i njihova prava" u Prištini, nije obezbedila prevod za novinare koji događaj prate na srpskom jeziku.
UNS na Kosovu: Kancelarija EU diskriminiše srpske medije
Predstavnici UNS-a na Kosovu (Foto UNS Kosovo)

Kako se navodi u saopštenju, događaj je organizovao Centar za socijalni grupni razvoj (CSDK), a medije je, sat vremena pre početka, na događaj pozvala Kancelarija EU na Kosovu.

Nakon protesta srpskih novinara zbog izostanka prevoda, moderator događaja izvinio se zbog propusta i naveo da se "ovo ne može tolerisati".

"Ja mogu da kažem definitivno ovo se ne može tolerisati, imajući u vidu dvojezičnost u skladu sa Ustavom i verujem da ovo treba da se uvrsti u agendu i da se raspravlja unutar osoblja CSDK-a, kako se ubuduće ne bi pojavili ovakvi problemi. Mi kad šaljemo pozivnice, pokušavamo da dobijemo potvrde. Ovo nije argument, ja samo naglašavam da mi pokušavamo da uzmemo u obzir potrebe svakog. Ova greška se ubuduće neće ponoviti, to se ne može tolerisati i izvinjavam se zbog ovoga", kazao je moderator skupa.

UNS na Kosovu smatra da se ovim postupkom na najgrublji način krši pravo srpske medijske zajednice na upotrebu jezika i to od strane onih koji bi trebalo da nadgledaju sprovođenje zakona na Kosovu i budu ogledalo poštovanja zakona i evropskih vrednosti.

"Ovakvom praksom ne krši se samo Zakon o upotrebi jezika, već i ugrožava pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama".

Na današnjem događaju učestvovali su i ombudsman, predstavnici Kancelarije EU na Kosovu, ambasade SAD-a, Centra za ravnopravnost i slobodu, Kancelarije "Jednaka prava za sve", kao i zamenica kosovskog ombudsmana Marija Radulović koja je takođe bila uskraćena za prevod.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu je u više navrata protestovao zbog kršenja Zakona o upotrebi jezika na Kosovu od strane kosovskih i međunarodnih institucija i nastaviće da prati i suprostavlja se kršenju zakonske i ustavne obaveze o ravnopravnoj upotrebi službenih jezika na Kosovu.Ostale vesti

Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021
Jevtić razgovarao sa ambasadorom Italije o situaciji na Kosovu

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Italije na Kosovu Nikolom Orlandom. Na sastanku je bilo reči o nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, pandemiji koronavirusa i nasilju.

  • 02.03.2021
OG: Tokom vikenda 15 pozitivnih na koronavirus
Tokom proteklog vikenda koronavirus je registrovan kod 15 osoba, saopštio je Кrizni štab opštine Gračanica u svom izveštaju.
  • 01.03.2021
Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021