Vesti
Saopštenja

UNS i UNS na Kosovu: RTK da prestane sa etiketiranjem

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu zabrinuti su što Javni servis Kosova nastavlja da u onlajn izdanjima prenosi tekstove koji nisu u skladu sa profesionalnim standardima, u kojima se iznose konstrukcije, etiketiraju pojedinci, a u poslednjem slučaju pokreće hajka na organizaciju za ljudska prava iz Gračanice zbog navodne „proruske propagande“ i „sakupljanja podataka protiv OVK“.
UNS i UNS na Kosovu: RTK da prestane sa etiketiranjem
Ilustracija (Foto Kim arhiva)

RTK je u petak 4. decembra preneo tekst Gazete metro, a sutradan i na sajt RTK na srpskom jeziku pod naslovom „Gračanica finansira NVO koja prikuplja podatke protiv OVK“. U tekstu se konstruiše veza Centra za mir i toleranciju iz Gračance, koji se od 1999. godine bavi zaštitom ljudskih prava i sloboda, kulturom i medijima, sa ruskom propagandom i on označava kao opasnost za optužene vođe OVK uz navođenje da su u beogradskom mediju svedoci zločina OVK pozvani da ovom Centru dostave svoja svedočenja.

U tekstu je zloupotrebljena vest da je Opština Gračanica dodelila ovoj nevladinoj organizaciji novac, bez navođenja da je novac dodeljen na konkursu za borbu protiv koronavirusa.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da se Centar za mir i toleranciju aktivno borio za osnivanje nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku, što do danas nije ostvareno, iako je garantovano Ustavom Kosova.

UNS i UNS na Kosovu posebno su zabrinuti jer je sličan ovom i prošlogodišnji slučaj zloupotrebe sajta RTK na srpskom jeziku, kada je vređana i ponižavana novinarka „Sputnjika“ Brankica Ristić zbog čega su UNS i UNS na Kosovu tražili ostavku direktora i urednika RTK na srpskom. Tada su UNS i UNS na Kosovu, ali i javnost, saznali da srpska redakcija na RTK ne uređuje sajt na srpskom jeziku.

UNS traži od samoregulatornih i regulatornih tela na Kosovu da reaguju na medijske objave koje ugrožavaju sigurnost pojedinaca i organizacija.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021