Vesti
Saopštenja

UNS i DNKiM zabrinuti zbog izbora člana Borda RTK

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije izražavaju zabrinutost zbog izbora Ivana Veljkovića iz Štrpca za člana Borda Radio televizije Kosova.
UNS i DNKiM zabrinuti zbog izbora člana Borda RTK
Predstavnici UNS i DNKiM sa zamenikom gradonačelnika (Foto Kim arhiva)

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije na izboru za člana Borda RTK podržala su nekadašnju novinarku RTV Kim Marijanu Simić, sada zaposlenu u Odeljenju za obrazovanje Opštine Gračanica.

“Politički uticaj na RTK, na koji već dugo skreću pažnju lokalni i evropski izveštaji, doveo je do toga se poslanici Skupštine Kosova prilikom izbora za srpskog člana Borda RTK odluče za kandidata koji nema nikakave dodirne tačke ni sa medijima, ni sa srpskom medijskom zajednicom”,  navode u zajedničkom saopštenju UNS i DNKiM povodom izbora Ivana Veljkovića za člana Borda RTK iz srpske zajednice.

Kako je saopšteno, predstavnici poslaničke grupe „Lista Srpska“, bili su saglasni sa stavom UNS-a i DNKiM-a i javno su ga deklarativno podržali.

Međutim, na sednici Skupštine Kosova većina poslanika podržala je izbor Ivana Veljkovića, čak 55 poslanika, dok je za Simićevu glasalo 11.

Predstavnici UNS-a i DNKiM traže od međunarodnih i lokalnih institucija “da obrate pažnju na nepravilosti i ponižavajući odnos koji medijima nameću politički i etnički kriterijumi”.Ostale vesti

Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021
Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021