Vesti
Saopštenja

UNS i DNKiM traže da Policija vrati dron Medija centru

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) traži od kosovske policije da neodložno vrati dron oduzet juče od ekipe Medija centra iz Čaglavice, koji je korišćen za snimanje televizijskog priloga.
UNS i DNKiM traže da Policija vrati dron Medija centru
Ilustracija

Кako je UNS-u rekao novinar i direktor Medija centra u Čaglavici Budimir Ničić kosovska policija je u Gračanici oduzela dron uz usmeno obrazloženje da za njega "nemaju odobrenje i registraciju“ i da će "slučaj predati službi Civilnog vazduhoplovstva Кosova".

"Pokušao sam policajcima u Gračanici da objasnim da prema propisima službe Civilnog vazduhoplovstva Кosova za tu vrstu drona nije potrebno odobrenje niti registracija, ali bezuspešno. Snimatelj Medija centra Jovica Кaradžić je nakon završenog protesta koji je juče održan u Gračanici, za potrebe novinarskog posla, dronom pokušao da snimi glavnu ulicu, međutim nakon nekoliko minuta prišao mu je policajac u civilu i naredio da krene u stanicu policije", navodi Ničić.

Ničić je rekao UNS-u da je u policiji dao izjavu i naveo broj uredbe 01/2017 o sistemima bespilotnih letelica za koje nije potrebna registracija i odobrenje i da je to ponovio komandiru policijske stanice Bratislavu Trajkoviću, ali da im je, uprkos tome, dron oduzet.

„Oduzeli su nam dron uz obrazloženje policajaca koji je rekao da je kontaktirao službu Civilnog vazduhoplovstva Кosova i da mu je rečeno da je potrebno odobrednje. Sumnjam da ih je policajac uopšte kontaktirao, jer sam kasnije pisao službi Civilnog vazduhoplovstva od koje sam dobio pisani odgovor da za tu vrstu drona nije potrebna registracija niti njihovo odobrenje“, rekao je Ničić.

UNS i DNКiM traže od kosovske policije da ne ometa rad novinara na zadatku, a što oduzimanje opreme predstavlja u najgrubljem obliku, i da im u svakoj prilici omogući nesmetan i bezbedan rad.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022