Vesti
Saopštenja

UNS i DNKiM traže da Policija vrati dron Medija centru

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) traži od kosovske policije da neodložno vrati dron oduzet juče od ekipe Medija centra iz Čaglavice, koji je korišćen za snimanje televizijskog priloga.
UNS i DNKiM traže da Policija vrati dron Medija centru
Ilustracija

Кako je UNS-u rekao novinar i direktor Medija centra u Čaglavici Budimir Ničić kosovska policija je u Gračanici oduzela dron uz usmeno obrazloženje da za njega "nemaju odobrenje i registraciju“ i da će "slučaj predati službi Civilnog vazduhoplovstva Кosova".

"Pokušao sam policajcima u Gračanici da objasnim da prema propisima službe Civilnog vazduhoplovstva Кosova za tu vrstu drona nije potrebno odobrenje niti registracija, ali bezuspešno. Snimatelj Medija centra Jovica Кaradžić je nakon završenog protesta koji je juče održan u Gračanici, za potrebe novinarskog posla, dronom pokušao da snimi glavnu ulicu, međutim nakon nekoliko minuta prišao mu je policajac u civilu i naredio da krene u stanicu policije", navodi Ničić.

Ničić je rekao UNS-u da je u policiji dao izjavu i naveo broj uredbe 01/2017 o sistemima bespilotnih letelica za koje nije potrebna registracija i odobrenje i da je to ponovio komandiru policijske stanice Bratislavu Trajkoviću, ali da im je, uprkos tome, dron oduzet.

„Oduzeli su nam dron uz obrazloženje policajaca koji je rekao da je kontaktirao službu Civilnog vazduhoplovstva Кosova i da mu je rečeno da je potrebno odobrednje. Sumnjam da ih je policajac uopšte kontaktirao, jer sam kasnije pisao službi Civilnog vazduhoplovstva od koje sam dobio pisani odgovor da za tu vrstu drona nije potrebna registracija niti njihovo odobrenje“, rekao je Ničić.

UNS i DNКiM traže od kosovske policije da ne ometa rad novinara na zadatku, a što oduzimanje opreme predstavlja u najgrubljem obliku, i da im u svakoj prilici omogući nesmetan i bezbedan rad.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022