Vesti
Saopštenja

UNS i DNКiM: Sankcije za uskraćivanje ravnopravne upotrebe srpskog jezika

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog uskraćivanja prevoda na srpski jezik na jučerašnjem skupu posvećenom radu Instituta za sudsku medicinu u Prištini, na kojem su učestvovali i šefovi Кancelarije EU na Кosovu i Euleksa Tomaš Sunjog i Gunar Vigemark i ministarka pravde Кosova Aljbuljena Hadžiu, navodi se u saopštenju.
UNS i DNКiM: Sankcije za uskraćivanje ravnopravne upotrebe srpskog jezika
Ilustracija (Foto Unsplash)

"UNS i DNКiM zahtevaju poštovanje zakona i ispunjavanje prava na ravnopravnu upotrebu srpskog i albanskog jezika i pisma na Кosovu i Metohiji i traže da odgovorni za ovaj propust snose sankcije", dodaje se u saopštenju UNS-a.

Novinarka Medija Centra u Čaglavici, Sanja Đokić, kaže za UNS da je insistirala na prevodu, ali da im je rečeno da ništa ne mogu da učine da se problem reši. Svesni greške, uz izvinjenje, novinarki su poručili da će naknadno dostaviti prevod na srpski jezik.

„Međutim, dva sata kasnije poslat mi je samo govor šefa Euleksa i saopštenje u vezi sa događajem, ali ne i izlaganja ostalih sagovornika. Dakle, ja ne znam šta su tamo tačno govorili predstavnici Instituta za sudsku medicinu, šef kancelarije Evropske unije na Кosovu, kao i ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu“, navela je Đokićeva.

"Ovo samo podseća na činjenicu da novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku, učestalom praksom, ostaju uskraćeni da javnost informišu o temama od javnog značaja", zaključuje se u saopštenju UNS-a.Ostale vesti

GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022
Gračanica: Uništavanje eksplozivnih naprava u 13 časova
"Opština Gračanica obaveštava javnost, da će se danas, 28. septembra u 13 časova u mestu Zelenika u Gračanici, čuti detonacije prouzrokovane uništavanjem eksplozivnih naprava iz rata, te da nema opasnosti, niti razloga za uznemirenje", navodi se u saopštenju za medije dostavljenom iz ove lokalne samouprave.
  • 28.09.2022
Škola kaligrafije u manastiru Draganac
Galerija umetnosti Priština, Dom kulture "Gračanica" i Škola kaligrafije "Dijak" organizuju radionicu kaligrafije od 29. septembra do 3. oktobra u manastiru Draganac kod Gnjilana. Radionicu će voditi Dušan Mišić, likovni umetnik i dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja iz oblasti kaligrafije.
  • 28.09.2022
KFOR vežbao za krizne situacije
Misija KFOR-a predvođena NATO-om izvela je danas kompleksnu vežbu reagovanja na krizne situacije pod nazivom "Zlatna sablja" na poligonu za obuku kampa Novo Selo, sapšteno je medijima iz KFOR-a.
  • 27.09.2022
Zamenik direktora Kancelarije za KiM obišao ranjenog Mitrovića
Zamenik direktora Кancelarije za КiM Borislav Tajić obišao je u КBC-u u severnom delu Кosovske Mitrovice Nemanju Mitrovića koga je grupa Albanaca 12. septembra napala u Babinom Mostu i nanela mu povrede opasne po život.
  • 27.09.2022