Vesti
Saopštenja

UNS i DNKiM: Rad Nezavisne komisije za medije nezakonit

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije protestuju što ni godinu dana od isteka roka raspisanog konkursa, Nezavisna komisija za medije (NKM) i Skupština Kosova nisu izabrale članove komisije iz srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
UNS i DNKiM: Rad Nezavisne komisije za medije nezakonit
Članovi DNKiM (Foto arhiva Kim)

Rad NKM bez najmanje dva člana iz redova srpske i ostalih nevećinskih zajednica predstavlja kršenje Zakona o nezavisnoj komisiji za medije (br 04/L – 44, član 10. stav 5).

UNS i DNKiM zato smatraju da je sprovođenje Startegije o digitalizaciji, uredbi i pravilnika o medijima na Kosovu bez prisustva srpskih članova u komisiji nezakonito.

Nezavisna komisija za medije raspisala je konkurs za predsednika komisije i članove 9. januara 2014. godine na osnovu kog su izabrani članovi i predsedavajući iz albanske zajednice. Međutim, u martu 2014. godine, konkurs za izbor članova nevećinskih zajednica je poništen, raspisan je novi, ali do danas nema odluke o tome da li je i ko iz srpske zajednice izabran za člana komisije.

Na sajtu NKM čak stoji da Komisiju umesto sedam, kako predviđa Zakon, čini pet članova i to: predsednik Adnan Merovci, potpredsednik Džemalj Krasnići, član Driton Ćerići, član Anita Morina-Saraći i Abit Hodža, takođe član.

UNS i DNKiM traže od NKM objašnjenje zbog čega je poništen prvi konkurs za izbor članova iz nevećinskih zajednica, a na osnovu Zakona o uvidu u javna dokumenta traže zapisnike komisije o sprovođenju konkursa.

UNS i DNKiM rezultat rada Komisije bez članova srpske i nevećinskih zajednica, smatra nelegalnim i nelegitimnim.Ostale vesti

Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023
Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023
TO Gračanice učestvovaće na četvrtom sajmu zavičaja u Novom Sadu

Turistička organizacija Gračanice imaće priliku da po drugi put na sajmu zavičaja predstavi celokupnu turističku ponudu ove lokalne samouprave. Četvrti Sajam zavičaja biće održan 12. februara u Master hali Novosadskog sajm.

  • 01.02.2023