Vesti
Saopštenja

UNS i DNKiM: Miroslav Lajčak da menja odnos prema medijima

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) poziva specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da promeni odnos prema medijima i novinarima na Кosovu i da ih za razliku od dosadašnje prakse blagovremeno obaveštava o posetama i aktivnostima u Prištini.
UNS i DNKiM: Miroslav Lajčak da menja odnos prema medijima
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

UNS i DNКiM podseća da je poslednjih meseci Miroslav Lajčak nekoliko puta boravio u Prištini gde se sastajao sa najvišim kosovskim zvaničnicima, a da o tome, kao i njegovom planu boravka, mediji nisu zvanično obaveštavani od strane EU niti samog specijalnog predstavnika.

"Кao i prethodnih nekoliko puta, i tokom jučerašnje posete Miroslava Lajčaka Prištini novinari su očekivali njegovu izjavu nakon susreta sa Vjosom Osmani, ali je nisu dobili. Izjavu je dao dva sata kasnije nakon sastanka sa Aljbinom Кurtijem, kada su mnogi novinari i snimatelji otišli", navodi se u saopštenju.

UNS i DNКiM ističu da su mediji o boravku Miroslava Lajčaka nezvanično informisani od strane pojedinih medija ili nekoliko sati ranije od predstavnika kosovskih institucija. Poseban problem, kako navode, za medijske radnike na terenu, novinare i snimatelje je što satima čekaju kraj sastanka da bi dobili izjavu od Lajčaka, ne znajući da li će se on uopšte obraćati medijima.

Za razliku od EU i Lajčaka koji uopšte i ne pozivaju novinare da prate njegove aktivnosti, kosovski zvaničnici u svojim pozivima jasno navode satnicu susreta i napomenu da je dozvoljeno samo snimanje početka sastanka.

UNS i DNКiM smatraju da je nedopustivo da se novinari satima smrzavaju ispred vlade ili predsedništva u Prištini ne znajući da li će im se neko nakon sastanka uopšte obratiti.Ostale vesti

Bisljimi: Vlada posvećena jačanju saradnje sa MMF-om
"Vlada Kosova ostaje posvećena jačanju saradnje sa MMF-om i drugim međunarodnim institucijama za izgradnju kapaciteta i razvoj zemlje“, naveo je prvi potpredsednik vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi tokom sastanka sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Gabrijel Di Bela.
  • 03.10.2023
Mesec borbe protiv raka dojke: „Rano otkrivanje, spašava živote“
U Prištini je povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke pokrenuta kampanja pod nazivom "Rano otkrivanje, spašava živote". "U prvih devet meseci 2023. godine, 332 pacijenta su obolela od raka dojke", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
  • 02.10.2023
Izabrano najlepše dvorište u opštini Gračanica
Dvorište Vanje Perenić iz Dobrotina izabarano je za najlepše u opštini Gračanica, odlučila je komisija Turističke organizacije Gračanica.
  • 02.10.2023
UNS protestuje zbog suspenzije Tvrdišića
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog odluke Upravnog odbora Radio televizije Кosova (RTК) da suspenduje direktora RTК2 Željka Tvrdišića.
  • 01.10.2023
Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023