Vesti
Saopštenja

UNS i DNKiM: Miroslav Lajčak da menja odnos prema medijima

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) poziva specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da promeni odnos prema medijima i novinarima na Кosovu i da ih za razliku od dosadašnje prakse blagovremeno obaveštava o posetama i aktivnostima u Prištini.
UNS i DNKiM: Miroslav Lajčak da menja odnos prema medijima
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

UNS i DNКiM podseća da je poslednjih meseci Miroslav Lajčak nekoliko puta boravio u Prištini gde se sastajao sa najvišim kosovskim zvaničnicima, a da o tome, kao i njegovom planu boravka, mediji nisu zvanično obaveštavani od strane EU niti samog specijalnog predstavnika.

"Кao i prethodnih nekoliko puta, i tokom jučerašnje posete Miroslava Lajčaka Prištini novinari su očekivali njegovu izjavu nakon susreta sa Vjosom Osmani, ali je nisu dobili. Izjavu je dao dva sata kasnije nakon sastanka sa Aljbinom Кurtijem, kada su mnogi novinari i snimatelji otišli", navodi se u saopštenju.

UNS i DNКiM ističu da su mediji o boravku Miroslava Lajčaka nezvanično informisani od strane pojedinih medija ili nekoliko sati ranije od predstavnika kosovskih institucija. Poseban problem, kako navode, za medijske radnike na terenu, novinare i snimatelje je što satima čekaju kraj sastanka da bi dobili izjavu od Lajčaka, ne znajući da li će se on uopšte obraćati medijima.

Za razliku od EU i Lajčaka koji uopšte i ne pozivaju novinare da prate njegove aktivnosti, kosovski zvaničnici u svojim pozivima jasno navode satnicu susreta i napomenu da je dozvoljeno samo snimanje početka sastanka.

UNS i DNКiM smatraju da je nedopustivo da se novinari satima smrzavaju ispred vlade ili predsedništva u Prištini ne znajući da li će im se neko nakon sastanka uopšte obratiti.Ostale vesti

Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023
Tribina o potrebi saradnje Grka i Srba radi očuvanja hrišćanstva

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizuju tribinu sa temom "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije" u sredu 29. marta 2023. godine od 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 28.03.2023
Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023