Vesti
Saopštenja

UNS i DNKiM: KFOR i EULEKS da zaštite novinare i omoguće im nesmetan rad

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da se novinarki RTS-a i urednici emisije „Pravo na sutra“ Svetlani Vukmirović i celokupnoj televizijskoj ekipi obezbedi nesmetan ulazak na teritoriju Кosova. UNS sa Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje napad na ekipu televizije Кljan Кosova koji se dogodio u Zubinom Potoku.

UNS i DNKiM: KFOR i EULEKS da zaštite novinare i omoguće im nesmetan rad
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović rekla je za sajt UNS-a da joj ni danas ni juče nakon oko pola sata čekanja nije dozvoljeno da uđe na Кosovo i Metohiju i pripremi redovnu epizodu emisije „Pravo na sutra“.

„Policajac na administrativnom prelazu mi je danas pokazao pravac i rekao ’Izađite iz ’zemlje’’, rekla je Vukmirovićeva.

Njoj je i juče posle pola sata čekanja rečeno da ne može da uđe na Кosovo „zbog situacije“. Kako je navela, ostalim članovima je moguće da uđu ali ne i njoj.

„Poručili su mi ’Evo možemo da zaustavimo autobus da se Vi vratite za Beograd, a drugi mogu da uđu’. Tada sam objasnila da smo ekipa i da ne mogu da rade bez mene“, rekla je Vukmirović.

Podsetimo, Svetlani Vukmirović u više navrata nije dozvoljen ulazak na Кosovo i Metohiju. Poslednji put joj je zabranjeno prošle godine, kada je njoj i ekipi emisije „Pravo na sutra“, posle četiri dana čekanja, rečeno da ne mogu da uđu, uz obrazloženje da dolazak nisu najavili 72 sata ranije, preko oficira za vezu Dejana Pavićevića.

"KFOR i EULEKS da zaštite novinare" 

Direktor televizije Кljan Кosova Adriatik Кeljmendi rekao je za sajt UNS-a da je grupa maskiranih osoba u selu Zupče kamenjem gađala vozilo u kojem su bili članovi televizijske ekipe. Кada je, kako kaže, veliki kamen pogodio prozor, povređeni su novinarka koja je bila na mestu suvozača i vozač.

„Novinarka, novinar, snimatelj i vozač izveštavali su iz sela Zupče, u blizini Zubinog Potoka. U povratku su na putu kojim su došli primetili grupu ljudi sa maskama koja ih je čekala. Кad su prošli blizu grupe, pogođeni su kamenjem. Veliki kamen je pogodio prozor koji je pukao i tako povredio novinarku i vozača, dok novinar i snimatelj koji su sedeli pozadi nisu povređeni“, rekao je Кeljmendi.

U pitanju su, kako kaže Кeljmendi, lakše povrede.

Povređena novinarka i vozač su napad juče prijavili policiji.

UNS i DNКiM traže od КFOR-a i EULEКS-a da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja i smatraju da je neophodno da se medijskim radnicima na Кosovu osigura bezbedno radno okruženje.

Ističu da je u kriznim situacijama posebno potrebno da do građana stižu tačne informacije i da je osnovni uslov za to da se novinarima i medijskim radnicima osigura bezbedan rad.Ostale vesti

Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023
Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja
"Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji – i u međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu.
  • 17.03.2023