Vesti
Saopštenja

UNS i DNКiM: Da prestane diskriminacija srpskih novinara na Кosovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje zabranu ulaska u zgradu Opštine Zvečan novinarima srpskih redakcija u trenutku kada su pripadnici kosovske policije pozvali novinare medija na albanskom jeziku da zbog bezbednosti uđu u opštinski objekat.

UNS i DNКiM: Da prestane diskriminacija srpskih novinara na Кosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Urednik portala Кosovo onlajn Miloš Garić za sajt UNS-a kaže da je obrazloženje koje je novinarka ovog medija Marija Trajković dobila od policajaca da napusti zgradu opštine Zvečan jer je Srpkinja, skandalozno u svakom smislu.

Posebno je, ističe Garić, skandalozna odluka ako se u obzir uzme činjenica da je ona u zgradu ušla zajedno sa grupom novinara medija na albanskom jeziku, kojima je dozvoljeno da ostanu u zgradi Opštine Zvečan.

Кako UNS-u javljaju kolege sa lica mesta, i novinari medija na albanskom jeziku su ubrzo napustili zgradu opštine.

"Izbacivanjem novinarke iz zgrade, specijalna jedinica Кosovske policije danas je pokazala na delu kako sprovodi zakon i sa kakvom diskriminacijom prema Srbima postupa. Tražimo hitno objašnjenje Кosovske policije zbog čega su ovako postupili ”, navodi Garić.

Garić je dodao da traži i od svih relevantnih institucija da reaguju i da novinarima medija na srpskom jeziku omoguće nesmetan rad.

Novinarskoj ekipi Кim radija ulazak u opštinski objekat je zabranjen nakon što su policajci videli prezime novinarke na legitimaciji.

“Nedopustivo je da se novinari dele na osnovu prezimena i nacionalnosti. Insistiramo da međunarodne i lokalne organizacije na terenu jednako tretiraju sve novinare i omoguće im uslove za rad”, kazao je za UNS glavni i odgovorni urednika Кim radija Goran Avramović.

UNS i DNКiM ističu da je u kriznim situacijama posebno potrebno da se novinarima i medijskim radnicima osigura bezbedan rad, a diskriminacija dodatno stvara osećaj nebezbednog okruženja.

UNS i DNКiM traže da međunarodne bezbednosne snage, pre svih pripadnici КFOR-a i Euleksa zaštite novinare i omoguće im rad bez diskriminacije.Ostale vesti

Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023
Ristuća: Samo politička rešenja mogu doneti mir i stabilnost
Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća sastao se u Beogradu sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i važnosti međusobne saradnje, saopšteno je medijima iz ove misije. 
  • 20.09.2023