Vesti
Saopštenja

UNS i DNKiM: Brutalno prebijen kamerman RTV Puls

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije osudjuju napad aktivista Samostalne liberalne stranke na kamermana RTV Puls iz Šilova Marka Stankovića i novinarsku ekipu ove televizije koja je snimala prilog o izborima i incidentima u izbornom procesu u selu Pasjane kod Gnjilana.
UNS i DNKiM: Brutalno prebijen kamerman RTV Puls
UNS

Čuvar Opštine Vladan Aksić udarao je snimatelja Stankovića, a onda su mu se pridružilo još nekoliko osoba koje su ga tukle i šutirale oduzele mu kameru i snimljeni materijal.

Prebijeni snimatelj je zajedno sa TV ekipom slučaj prijavio Kosovskoj policiji, koja ih je potom bez ikakvog razloga zadržala u stanici policije, dok napadači nisu ni privedeni ni salušani.

UNS i DNKiM zahtevaju momentalnu reakciju nadležnih i hitno kažnjavanje počinilaca ovog vandalskog akta, kako bi se suzbila atmosfera linča koja prema novinarima i medijima u Opštini Parteš - Pasjane vlada već nekoliko meseci.

UNS i DNKiM podsećaju javnost da su poziv na linč i obračun sa medijskim radnicima funkcioneri ove opštine slali već nekoliko puta javno poručujući da oni novinarima ne mogu garantovati bezbednost na teritoriji njihove opštine. Takav stav lokalnih "gospodara bezbednosti", doveo je do brutalnog prebijanja Stankovića na radnom zadatku, a Kosovska policija nema snage i volje da se razračuna sa nasilnicima, već im svojim nečinjenjem pravi uslugu i direktno pomaže tako što privodi i, do kasno u noć, isledjuje žrtve ovog napada.

UNS i DNKiM traže od Euleksa da pokrene istragu, kao i da obnovi slučajeve otmica, ubistava, prebijanja, kao i srkrnavljenja obeležja nestalim novinarima.

UNS i DNKiM traže da se u pregovarački proces izmedju Beograd i Prištine uključe ova pitanja, kao i ukupan položaj i institucionalna diskriminacija kojoj su je izložena medijska zajednica na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Vjosa Osmani se vraća iz Njujorka
"Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani prekinula svoju posetu Njujorku i pošla za Prištinu zbog događaja na severu zemlje", saopšteno je medijima iz njenog kabineta.
  • 25.09.2021
Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu
Na zidu kuće u srpskoj opštini Klokot danas je osvanuo ispisan grafit UČK, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
  • 25.09.2021
Petković: Pretučena trojica Srba u blizini prelaza Brnjak
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da su danas u blizni administrativnog prelaza Brnjak, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije pretukli trojicu srpskih mladića. 
  • 23.09.2021
Tanin: Pozivam obe strane da pokažu odgovorno vođstvo
Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da primećuje nastavak zastoja u vezi sprovođenja mera po pitanju registarskih tablica i pridružuje se međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama da reše pitanja kroz uspostavljene mehanizme dijaloga, u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva.
  • 23.09.2021
Kancelarija za KiM: Privođenje zbog bilborda ZSO
Kosovska policija je privela danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština". Nakon datih izjava oni su pušteni na slobodu, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2021
MUP Kosova: Izbegavati Jarinje i Brnjak
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je građanima da izbegavaju saobraćajnicu koja vodi ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu. 
  • 20.09.2021