Vesti
Saopštenja

UNS i DNKiM: Brutalno prebijen kamerman RTV Puls

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije osudjuju napad aktivista Samostalne liberalne stranke na kamermana RTV Puls iz Šilova Marka Stankovića i novinarsku ekipu ove televizije koja je snimala prilog o izborima i incidentima u izbornom procesu u selu Pasjane kod Gnjilana.
UNS i DNKiM: Brutalno prebijen kamerman RTV Puls
UNS

Čuvar Opštine Vladan Aksić udarao je snimatelja Stankovića, a onda su mu se pridružilo još nekoliko osoba koje su ga tukle i šutirale oduzele mu kameru i snimljeni materijal.

Prebijeni snimatelj je zajedno sa TV ekipom slučaj prijavio Kosovskoj policiji, koja ih je potom bez ikakvog razloga zadržala u stanici policije, dok napadači nisu ni privedeni ni salušani.

UNS i DNKiM zahtevaju momentalnu reakciju nadležnih i hitno kažnjavanje počinilaca ovog vandalskog akta, kako bi se suzbila atmosfera linča koja prema novinarima i medijima u Opštini Parteš - Pasjane vlada već nekoliko meseci.

UNS i DNKiM podsećaju javnost da su poziv na linč i obračun sa medijskim radnicima funkcioneri ove opštine slali već nekoliko puta javno poručujući da oni novinarima ne mogu garantovati bezbednost na teritoriji njihove opštine. Takav stav lokalnih "gospodara bezbednosti", doveo je do brutalnog prebijanja Stankovića na radnom zadatku, a Kosovska policija nema snage i volje da se razračuna sa nasilnicima, već im svojim nečinjenjem pravi uslugu i direktno pomaže tako što privodi i, do kasno u noć, isledjuje žrtve ovog napada.

UNS i DNKiM traže od Euleksa da pokrene istragu, kao i da obnovi slučajeve otmica, ubistava, prebijanja, kao i srkrnavljenja obeležja nestalim novinarima.

UNS i DNKiM traže da se u pregovarački proces izmedju Beograd i Prištine uključe ova pitanja, kao i ukupan položaj i institucionalna diskriminacija kojoj su je izložena medijska zajednica na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020
Rakić i Abot o napadima na Srbe i sporazumu iz Vašingtona
Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić razgovarao je sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Nikolasom Abotom o bezbednosnoj situaciji, sporazumu iz Vašingtona i predstojećim izborima u Severnoj Mitrovici i Podujevu, saopšteno je iz  MLS-a.
  • 28.10.2020