Vesti
Saopštenja

Uništeno preko 700 komada oružja

Kosovska policija je danas na Međunarodni dan oružja uništila 776 komada malog oružja i preko hiljadu rezervnih delova.
Uništeno preko 700 komada oružja
Foto Slobodna Evropa

Kosovo na taj način želi da probudi svest kod građana o problemu korišćenja nelegalnog oružja, navodi se u saopštenju UNDP-a koji je uz podršku Kosovske policije i Evropske unije organizovao akciju uništavanja oružja.
 
Oružje koje je danas uništila Policija Kosova konfiskovano je prilikom krivičnih istraga.

“Uništavanje nelegalnog i ličnog naoružanja prestavlja važan element kosovskog sveobuhvatnog Programa kontrole malog i lakog naoružanja,” objasnio je ministar policije Bajram Redžepi.  Ova metoda je, prema njegovom mišljenju, delotvorna jer utiče na smanjenje broja oružja i snabdevanja na ilegalnom tržištu.

U UNDP-u podsećaju da rasprostranjenost malog i ličnog oružja utiče na bezbednost na zapadnom Balkanu.

Ista akcija se sporvodi i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, a cilj je „da se pomogne regionu da se oslobodi značajnog broja lakog naoružanja“.

“Mi smo veoma ponosni zato što se Kosovo pridružuje regionalnim naporima, i takođe smo zahvalni Evropskoj uniji na podršci koju pruža Kosovu u ovom trudu”, rekla je Stelijana Nedera, zamenica stalnog predstavnika UNDP-a.

“Nezakonito povećanje brojnosti naoružanja preliva se preko granica. To je regionalni problem, i zato su koordinirani, regionalni napori, kao što je ovaj koji se odigrava širom zapadnog Balkana, ne samo korisni, već su od presudne važnosti.” objasnio je Kristof Štok, šef za operacije pri Kancelariji EU na Kosovu.Ostale vesti

Dva nova kamiona za JKP “Ekologija”
Regionlna kompanija za upravljanje otpadom “Pastrimi” danas je ustupila dva kamiona na korišćenje Javno–Komunalnom preduzeću “Ekologija”.
  • 03.07.2020
Nova donacija Kfora u borbi protiv Kovida 19
Kfor je izvršio drugu isporuku opreme za ličnu zaštitu zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama na Kosovu u poslednje dve nedelje u znak podrške lokalnom odgovoru na pandemiju Kovid 19.
  • 03.07.2020
Pesnik sa Majevice pomaze obnovu crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu
Pesnik Slobodan Jović iz Lopara sa Majevice u Republici Srpskoj poklonio je novčani iznos nagrade „Pero despota Stefana Lazarevićaˮ za obnovu hrama Svetog Pantelejmona u Prizrenu, saopšteno je iz Doma kulture.
  • 03.07.2020
MZZP: Oprema za četiri porodice radi pokretanja posla
Četiri porodice u opštinama Gračanica, Obilić i Klina dobile su od Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj vladi opremu za pokretanje sopstvenog posla, navedeno je u saopštenju MZZP-a.
  • 02.07.2020
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
  • 01.07.2020
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
  • 01.07.2020