Vesti
Saopštenja

UNFPA i UN Women nastavljaju da pružaju podršku žrtvama nasilja

Fond Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA) i UN Women isporučili su higijenske pakete, odeću, posteljinu, peškire i druge predmete privremenim karantinskim ustanovama za slučajeve rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici. “Kako se nasilje u porodici povećava, neophodno je da usluge skloništa ostanu funkcionalne i dostupne svima”, saopštile su ove organizacije.
UNFPA i UN Women nastavljaju da pružaju podršku žrtvama nasilja
UNFPA i UN Women tokom dodele pomoći (Foto UN Women)

Tokom procesa primopredaje ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je da se prema najnovijim podacima vidi da se nasilje u porodici povećava tokom pandemije.

“Zbog toga je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Ministarstvom pravde obezbedilo prostor u kome mogu boraviti sve žrtve. Uz podršku UN Women i UNFPA svi koji borave u ovom prostoru imaće potrebne uslove", kazao je Vitia.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu je takođe kazala da su slučajevi nasilja sve veći tokom izolacije, kao i da je to zabrinjavajuće pitanje za kosovske institucije.

“U međuvremenu se takođe pridružavam pozivu ministra Vitie da se u ova teška vremena porodice i parovi moraju voleti i pokazati poštovanje jedni prema drugima, i svojoj deci", kazala je Hadžiu.

Govoreći u ime agencija UN-a koordinatorka za razvoj Ulrika Rikardson rekla je da je upravo jedna o najvećih briga oragnizacije kojom upralja porast nasilja.

“Danas su, uz podršku UN Women i UNFPA, skloništa za žrtve porodičnog nasilja dobila osnovne usluge koje im omogućavaju da budu dostupne i operativne i tokom zatvaranja", rekla je Rikardson.

Izvršna direktorica Agencije za rodnu ravnopravnost Edi Gusia istakla je da je privremeno sklonište sa kapacitetom za negu 40 ljudi “poseban objekat visokog stepena sigurnosti”.

“Služiće kao privremeno sklonište za žrtve porodičnog nasilja i rodno zasnovanog nasilja, sve dok se ne završi karantinski period i žrtve mogu preći u odgovarajuća skloništa koja finansira vlada. Ministarstvo zdravlja upravlja ovom jedinicom prema protokolu za karantinski menadžment i u skladu sa standardnim operativnim procedurama za zaštitu od nasilja u porodici, radi obezbeđenja i zaštite života. Zahvaljujemo UNFPA i UN Women na podršci i kontinuiranoj saradnji", navela je Gusia.

U saopštenju se zaključuje da “kako broj slučajeva nasilja i dalje raste usred pandemije, ova podrška će osigurati da žrtve zadovolje svoje potrebe u pogledu sanitarnih predmeta i drugih osnovnih elemenata udobnog života tokom njihovog dvonedeljnog karantenskog procesa”.

 Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020