Vesti
Saopštenja

UNDP: Vaučeri za nabavku hrane socijalno ugroženim porodicama

Razvojni Program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu uručio je danas vaučere Odeljenju za socijalnu politiku, koje funkcioniše pri Ministarstvu rada i socijalnog staranja, koji će biti raspoređeni za 2.000 porodica koje su korisnici socijalne pomoći.
UNDP: Vaučeri za nabavku hrane socijalno ugroženim porodicama
Primopredaja vaučera (Foto UNDP)

Kako se navodi u saopštenju UNDP-a, ova podrška primenjuje se po prvi put na Kosovu, „a omogućiće porodicama da kupe hranu, higijenska sredstva i druge neophodne stvari koje su im prekopotrebne u naredna tri meseca“.

"Ova podrška reallizuje se kroz direktnu finansijsku pomoć Velikog Vojvodstva Luksemburg. Porodice koje su uključene su one u teškoj situaciji, samohrani roditelji i druge ugrožene porodice", navodi se u saopštenju.

Ističe se da su glavne ciljne grupe "porodice bez primanja, domaćinstva sa jednim roditeljem, porodice sa osobama sa posebnim potrebama i siromašne porodice koje žive u ruralnim sredinama".

U saopštenju je neznačeno da se vaučeri dobijaju u tri kategorije: Porodice sa do četiri člana biće obezbeđene sa 180 evra na tri meseca (60 evra mesečno), porodice sa od pet do sedam članova biže obezbeđene sa 210 evra na tri meseca (70 evra mesečno) i porodice sa osam članova biće obezbeđene sa 240 evra, takođe na tri meseca (80 evra mesečno).

Saopšteno je i da trenutno na Kosovu oko 25.000 porodica koristi šemu socijalne zaštite sa oko 100.000 članova.

Događaju primopredaje vaučera prisustvovali su ministar rada i socijalnog staranja Skender Rečica, menadžerka za održivi razvoj UNDP-a Šćipe Deda Đurđialji, direktor odeljenja za socijalnu politiku Mentor Morina i zvaničnici UNDP-a.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021