Vesti
Saopštenja

UNDP: Program stažiranja za 400 nezaposlenih

Program za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu i Ministarstvo kulture, omladine i sporta potpisali su sporazum o proširenju programa sticanja radne prakse kako bi se pružile mogućnosti diplomiranim mladićima i devojkama koji su kao tražioci posla prijavljeni na zavodu za zapošljavanje Kosova, saopšteno je iz UNDP-a. 
UNDP: Program stažiranja za 400 nezaposlenih
Nakon potpisivanja sporazuma (Foto UNDP)

U saopštenju se navodi da je svrha programa stažiranja pružanje mogućnosti nezaposlenima koji su završili srednje stručne i visokoobrazovne institucije u poslednje 2 godine da obavljaju šestomesečnu praksu u preduzećima, privatnom sektoru ili javnim institucijama, a program stažiranja namenjen je za 400 omladinaca.

Sporazum su potpisale ministarka kulture omladine i sporta Vlora Dumoši i stalna predstavnica UNDP-a Maria Suoko.

„Veoma smo zadovoljni što možemo da sarađujemo sa kosovskim institucijama u primeni ove šeme koja će pružiti nove mogućnosti mladima da steknu dragoceno radno iskustvo i profesionalno se razvijaju. Uticaji pandemije na mlade ljude, posebno na žene i one u osetljivim grupama, bili su sistematski, duboki i nesrazmerni “, rekla je Suoko.

U saopštenju se napominje da će prednost za prijavljivanje imati dugoročno nezaposleni (više od 12 meseci), osobe sa invaliditetom, žene koje su preživele rodno zasnovano nasilje, primaoci socijalne pomoći, samohrani roditelji, osobe iz ruralnih područja i iz etničkih manjinskih grupa. 

“Ova inicijativa deo je vladinog paketa za oporavak od pandemije kovid-19. Program se fokusira na identifikovanje preduzeća i institucija koje imaju potencijal da ponude mogućnosti dugoročnog zapošljavanja”, dodaje se u saopštenju.

Program sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Kosovska agencija za zapošljavanje zajedno sa UNDP-om.Ostale vesti

GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022
Gračanica: Uništavanje eksplozivnih naprava u 13 časova
"Opština Gračanica obaveštava javnost, da će se danas, 28. septembra u 13 časova u mestu Zelenika u Gračanici, čuti detonacije prouzrokovane uništavanjem eksplozivnih naprava iz rata, te da nema opasnosti, niti razloga za uznemirenje", navodi se u saopštenju za medije dostavljenom iz ove lokalne samouprave.
  • 28.09.2022
Škola kaligrafije u manastiru Draganac
Galerija umetnosti Priština, Dom kulture "Gračanica" i Škola kaligrafije "Dijak" organizuju radionicu kaligrafije od 29. septembra do 3. oktobra u manastiru Draganac kod Gnjilana. Radionicu će voditi Dušan Mišić, likovni umetnik i dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja iz oblasti kaligrafije.
  • 28.09.2022
KFOR vežbao za krizne situacije
Misija KFOR-a predvođena NATO-om izvela je danas kompleksnu vežbu reagovanja na krizne situacije pod nazivom "Zlatna sablja" na poligonu za obuku kampa Novo Selo, sapšteno je medijima iz KFOR-a.
  • 27.09.2022
Zamenik direktora Kancelarije za KiM obišao ranjenog Mitrovića
Zamenik direktora Кancelarije za КiM Borislav Tajić obišao je u КBC-u u severnom delu Кosovske Mitrovice Nemanju Mitrovića koga je grupa Albanaca 12. septembra napala u Babinom Mostu i nanela mu povrede opasne po život.
  • 27.09.2022