Vesti
Saopštenja

UNDP: Program stažiranja za 400 nezaposlenih

Program za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu i Ministarstvo kulture, omladine i sporta potpisali su sporazum o proširenju programa sticanja radne prakse kako bi se pružile mogućnosti diplomiranim mladićima i devojkama koji su kao tražioci posla prijavljeni na zavodu za zapošljavanje Kosova, saopšteno je iz UNDP-a. 
UNDP: Program stažiranja za 400 nezaposlenih
Nakon potpisivanja sporazuma (Foto UNDP)

U saopštenju se navodi da je svrha programa stažiranja pružanje mogućnosti nezaposlenima koji su završili srednje stručne i visokoobrazovne institucije u poslednje 2 godine da obavljaju šestomesečnu praksu u preduzećima, privatnom sektoru ili javnim institucijama, a program stažiranja namenjen je za 400 omladinaca.

Sporazum su potpisale ministarka kulture omladine i sporta Vlora Dumoši i stalna predstavnica UNDP-a Maria Suoko.

„Veoma smo zadovoljni što možemo da sarađujemo sa kosovskim institucijama u primeni ove šeme koja će pružiti nove mogućnosti mladima da steknu dragoceno radno iskustvo i profesionalno se razvijaju. Uticaji pandemije na mlade ljude, posebno na žene i one u osetljivim grupama, bili su sistematski, duboki i nesrazmerni “, rekla je Suoko.

U saopštenju se napominje da će prednost za prijavljivanje imati dugoročno nezaposleni (više od 12 meseci), osobe sa invaliditetom, žene koje su preživele rodno zasnovano nasilje, primaoci socijalne pomoći, samohrani roditelji, osobe iz ruralnih područja i iz etničkih manjinskih grupa. 

“Ova inicijativa deo je vladinog paketa za oporavak od pandemije kovid-19. Program se fokusira na identifikovanje preduzeća i institucija koje imaju potencijal da ponude mogućnosti dugoročnog zapošljavanja”, dodaje se u saopštenju.

Program sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Kosovska agencija za zapošljavanje zajedno sa UNDP-om.Ostale vesti

Petković: Briselski dijalog talac nespremnosti Prištine
"Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija", ponovio je Petar Petković u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.
  • 25.10.2021

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021