Vesti
Saopštenja

UNDP: Program stažiranja za 400 nezaposlenih

Program za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu i Ministarstvo kulture, omladine i sporta potpisali su sporazum o proširenju programa sticanja radne prakse kako bi se pružile mogućnosti diplomiranim mladićima i devojkama koji su kao tražioci posla prijavljeni na zavodu za zapošljavanje Kosova, saopšteno je iz UNDP-a. 
UNDP: Program stažiranja za 400 nezaposlenih
Nakon potpisivanja sporazuma (Foto UNDP)

U saopštenju se navodi da je svrha programa stažiranja pružanje mogućnosti nezaposlenima koji su završili srednje stručne i visokoobrazovne institucije u poslednje 2 godine da obavljaju šestomesečnu praksu u preduzećima, privatnom sektoru ili javnim institucijama, a program stažiranja namenjen je za 400 omladinaca.

Sporazum su potpisale ministarka kulture omladine i sporta Vlora Dumoši i stalna predstavnica UNDP-a Maria Suoko.

„Veoma smo zadovoljni što možemo da sarađujemo sa kosovskim institucijama u primeni ove šeme koja će pružiti nove mogućnosti mladima da steknu dragoceno radno iskustvo i profesionalno se razvijaju. Uticaji pandemije na mlade ljude, posebno na žene i one u osetljivim grupama, bili su sistematski, duboki i nesrazmerni “, rekla je Suoko.

U saopštenju se napominje da će prednost za prijavljivanje imati dugoročno nezaposleni (više od 12 meseci), osobe sa invaliditetom, žene koje su preživele rodno zasnovano nasilje, primaoci socijalne pomoći, samohrani roditelji, osobe iz ruralnih područja i iz etničkih manjinskih grupa. 

“Ova inicijativa deo je vladinog paketa za oporavak od pandemije kovid-19. Program se fokusira na identifikovanje preduzeća i institucija koje imaju potencijal da ponude mogućnosti dugoročnog zapošljavanja”, dodaje se u saopštenju.

Program sprovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Kosovska agencija za zapošljavanje zajedno sa UNDP-om.Ostale vesti

Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020
Savet EU će odlučiti kada se završava mandat Specijalizovanih veća
"Specijalizovano veće Ustavnog Suda donelo je odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana po članu 162 Ustava Kosova u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom, da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Haga.
  • 26.11.2020
Petković sa ambasadorom Finske o Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Finske u Srbiji Кimom Lahdevirtom, o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.11.2020
MZZP: Završetak radova u opštini Novo Brdo za deset dana
U cilju poboljšanja infrastrukture na lokacijama od sela Gornje Кusce do Stanišora u opštini Novo Brdo, Ministarstvo za zajednice i povratak je uz podršku Кancelarije Evropske unije na Кosovu, finansiralo izgradnju prilaznog puta ovim selima, kao i asfaltiranje dela puta u selu Prekovce u istoimenoj opštini.
  • 26.11.2020