Vesti
Saopštenja

UNDP predao 20 mobilnih ventilatora KC Kosova

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu, predao je danas prvih 20 mobilnih ventilatora Univerzitetskom kliničkom centru, a ovu opremu finansirale su vlade Norveške, Švajcarske i Luksemburga. “Ovi ventilatori ojačaće kapacitete zdravstvenog sektora Kosova u borbi protiv pandemije”, navedeno je u saopštenju UNDP-a dostavljenom medijima.  
UNDP predao 20 mobilnih ventilatora KC Kosova
Primopredaja pomoći (Foto UNDP)

Primopredaji su priustvovali ministar zdravlja Armend Zemaj, glavna predstavnica UNDP-a Maria Suoko, norveški ambasador Jens Erik Grandahal i švajcarski ambasador Jan Hubert Lebet.

“Zahvaljujem se vladama Norveške, Švajcarske i Luksemburga što su finansirali UNDP da kupi mobilne ventilatore od životne važnosti. Vaš doprinos i podrška zdravstvenom sistemu Kosova u rukovođenju kovid-19 pandemijom veoma je važan. Ministarstvo zdravlja posvećeno je nastavku ovakvih zajedničkih poduhvata sa ciljem da se izađe iz krize”, kazao je ministar zdravlja Armend Zemaj.

Glavna predstavnica UNDP-a, Maria Suoko rekla je da ova organizacije želi da ojača zdravstveni sistem u suočavanju sa pandemijom.

“Današnja donacija moguća je kroz velikodušni doprinos vlada Norveške, Švajcarske i Luksemburga i mi smo im zaista zahvalni što su sa nama u partnerstvu u osnaživanju institucija Kosova u teškim vremenima. Mi želimo da Kosovo ojača zdravstveni sistem–suoči se sa pandemijom, i više od toga”, navela je Suoko.

“Norveška je ponosna što podržava vladu u borbi protiv kovida-19, tako što daje direktnu finansijsku pomoć za kupovinu ventilatora za bolnice, uz združeno partnerstvo sa Luksemburgom, Švajcarskom razvojnom agencijom i Programom za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu,” rekao je ovom prilikom norveški ambasador Jens Erik Grandahal.

Švajcarski ambasador Jan Hubert Lebet kazao je da će ova oprema omogućiti adekvatne usluge pacijentima obolelim od kovida-19.

“Oprema koja je danas predata povećaće kapacitete slabog zdravstvenog sistema tako što će omogućiti adekvatne usluge pacijentima obolelim od kovida-19, ali i za druge respiratorne bolesti. Ohrabrujemo Vladu Kosova da nastavi sa efikasnom borbom i rukovođenjem ove situacije i zahvaljujemo se zdravstvenim radnicima i drugima koji su se posvetili ovoj borbi i tako zaštitili mnoge živote građana Kosova”.

U saopštenju se navodi da “ukupni doprinos vlada Norveške, Švajcarske i Luksemburga iznosi 1,7 miliona dolara za kupovinu “Vg70” mobilnih ventilatora, a u saradnji sa UNDP-om”, dodaje se da će kroz ovu donaciju UNDP obezbediti ukupno 40 mobilnih ventilatora.Ostale vesti

MZZP: Oprema za četiri porodice radi pokretanja posla
Četiri porodice u opštinama Gračanica, Obilić i Klina dobile su od Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj vladi opremu za pokretanje sopstvenog posla, navedeno je u saopštenju MZZP-a.
  • 02.07.2020
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
  • 01.07.2020
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
  • 01.07.2020
Rakić sa ambasadorkom Francuske o daljoj saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel sa kojom je razgovarao o aktuelnim pitanjima i načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave, saopšteno je iz MALS-a.
  • 30.06.2020
Rakić sa ambasadorom Norveške o koronavirusu
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić sastao se sa norveškim ambasadorom na Kosovu Jensom Erikom Grondahlom sa kojim je razgovarao o efikasnijem upravljanju opštinama i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.06.2020
Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

  • 28.06.2020