Vesti
Saopštenja

UNDP predao 20 mobilnih ventilatora KC Kosova

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu, predao je danas prvih 20 mobilnih ventilatora Univerzitetskom kliničkom centru, a ovu opremu finansirale su vlade Norveške, Švajcarske i Luksemburga. “Ovi ventilatori ojačaće kapacitete zdravstvenog sektora Kosova u borbi protiv pandemije”, navedeno je u saopštenju UNDP-a dostavljenom medijima.  
UNDP predao 20 mobilnih ventilatora KC Kosova
Primopredaja pomoći (Foto UNDP)

Primopredaji su priustvovali ministar zdravlja Armend Zemaj, glavna predstavnica UNDP-a Maria Suoko, norveški ambasador Jens Erik Grandahal i švajcarski ambasador Jan Hubert Lebet.

“Zahvaljujem se vladama Norveške, Švajcarske i Luksemburga što su finansirali UNDP da kupi mobilne ventilatore od životne važnosti. Vaš doprinos i podrška zdravstvenom sistemu Kosova u rukovođenju kovid-19 pandemijom veoma je važan. Ministarstvo zdravlja posvećeno je nastavku ovakvih zajedničkih poduhvata sa ciljem da se izađe iz krize”, kazao je ministar zdravlja Armend Zemaj.

Glavna predstavnica UNDP-a, Maria Suoko rekla je da ova organizacije želi da ojača zdravstveni sistem u suočavanju sa pandemijom.

“Današnja donacija moguća je kroz velikodušni doprinos vlada Norveške, Švajcarske i Luksemburga i mi smo im zaista zahvalni što su sa nama u partnerstvu u osnaživanju institucija Kosova u teškim vremenima. Mi želimo da Kosovo ojača zdravstveni sistem–suoči se sa pandemijom, i više od toga”, navela je Suoko.

“Norveška je ponosna što podržava vladu u borbi protiv kovida-19, tako što daje direktnu finansijsku pomoć za kupovinu ventilatora za bolnice, uz združeno partnerstvo sa Luksemburgom, Švajcarskom razvojnom agencijom i Programom za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu,” rekao je ovom prilikom norveški ambasador Jens Erik Grandahal.

Švajcarski ambasador Jan Hubert Lebet kazao je da će ova oprema omogućiti adekvatne usluge pacijentima obolelim od kovida-19.

“Oprema koja je danas predata povećaće kapacitete slabog zdravstvenog sistema tako što će omogućiti adekvatne usluge pacijentima obolelim od kovida-19, ali i za druge respiratorne bolesti. Ohrabrujemo Vladu Kosova da nastavi sa efikasnom borbom i rukovođenjem ove situacije i zahvaljujemo se zdravstvenim radnicima i drugima koji su se posvetili ovoj borbi i tako zaštitili mnoge živote građana Kosova”.

U saopštenju se navodi da “ukupni doprinos vlada Norveške, Švajcarske i Luksemburga iznosi 1,7 miliona dolara za kupovinu “Vg70” mobilnih ventilatora, a u saradnji sa UNDP-om”, dodaje se da će kroz ovu donaciju UNDP obezbediti ukupno 40 mobilnih ventilatora.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021