Vesti
Saopštenja

UNDP predao 20 mobilnih ventilatora KC Kosova

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu, predao je danas prvih 20 mobilnih ventilatora Univerzitetskom kliničkom centru, a ovu opremu finansirale su vlade Norveške, Švajcarske i Luksemburga. “Ovi ventilatori ojačaće kapacitete zdravstvenog sektora Kosova u borbi protiv pandemije”, navedeno je u saopštenju UNDP-a dostavljenom medijima.  
UNDP predao 20 mobilnih ventilatora KC Kosova
Primopredaja pomoći (Foto UNDP)

Primopredaji su priustvovali ministar zdravlja Armend Zemaj, glavna predstavnica UNDP-a Maria Suoko, norveški ambasador Jens Erik Grandahal i švajcarski ambasador Jan Hubert Lebet.

“Zahvaljujem se vladama Norveške, Švajcarske i Luksemburga što su finansirali UNDP da kupi mobilne ventilatore od životne važnosti. Vaš doprinos i podrška zdravstvenom sistemu Kosova u rukovođenju kovid-19 pandemijom veoma je važan. Ministarstvo zdravlja posvećeno je nastavku ovakvih zajedničkih poduhvata sa ciljem da se izađe iz krize”, kazao je ministar zdravlja Armend Zemaj.

Glavna predstavnica UNDP-a, Maria Suoko rekla je da ova organizacije želi da ojača zdravstveni sistem u suočavanju sa pandemijom.

“Današnja donacija moguća je kroz velikodušni doprinos vlada Norveške, Švajcarske i Luksemburga i mi smo im zaista zahvalni što su sa nama u partnerstvu u osnaživanju institucija Kosova u teškim vremenima. Mi želimo da Kosovo ojača zdravstveni sistem–suoči se sa pandemijom, i više od toga”, navela je Suoko.

“Norveška je ponosna što podržava vladu u borbi protiv kovida-19, tako što daje direktnu finansijsku pomoć za kupovinu ventilatora za bolnice, uz združeno partnerstvo sa Luksemburgom, Švajcarskom razvojnom agencijom i Programom za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu,” rekao je ovom prilikom norveški ambasador Jens Erik Grandahal.

Švajcarski ambasador Jan Hubert Lebet kazao je da će ova oprema omogućiti adekvatne usluge pacijentima obolelim od kovida-19.

“Oprema koja je danas predata povećaće kapacitete slabog zdravstvenog sistema tako što će omogućiti adekvatne usluge pacijentima obolelim od kovida-19, ali i za druge respiratorne bolesti. Ohrabrujemo Vladu Kosova da nastavi sa efikasnom borbom i rukovođenjem ove situacije i zahvaljujemo se zdravstvenim radnicima i drugima koji su se posvetili ovoj borbi i tako zaštitili mnoge živote građana Kosova”.

U saopštenju se navodi da “ukupni doprinos vlada Norveške, Švajcarske i Luksemburga iznosi 1,7 miliona dolara za kupovinu “Vg70” mobilnih ventilatora, a u saradnji sa UNDP-om”, dodaje se da će kroz ovu donaciju UNDP obezbediti ukupno 40 mobilnih ventilatora.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021