Vesti
Saopštenja

UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Ilustracija (Foto Wikimedia Commons / Ashwath Hegde)

Prethodne faze SAEK I i SAEK II podrazumevale su podršku kosovskim institucijama u nacrtima zakona i zakonskih okvira za sprečavanje korupcije, uputstva za određivanje kazni na sudovima, deklaracije i javni prikaz imovine zvaničnika, finansiranje političkih partija, i otkrivanje pranja novca.

“Povećani kapaciteti Agencije za borbu protiv korupcije za rezultat su imali 89 presuda, dok je platforma kallxo.com rezultirala prijavama o korupciji sa preko 50 hapšenja i optužnica viših zvaničnika. Projekat je pomogao sertifikovanje preko 40 istražitelja prevara koji rade na veoma kompleksnim slučajevima korupcije i finansija”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “SAEK III ima za cilj dodatno jačanje transparentnosti i odgovornosti, istovremeno fokusirajući se na povraćaj skrivene ukradene imovine”.

Na virtuelnoj ceremoniji potpisivanja, stalna predstavnica UNDP-a, Maria Suoko, kazala je da su napori u borbi protiv korupcije posebno važni u ovom vremenu globalne pandemije kovid-19.

“Kada su se vlasti suočile sa krizom koja nije samo zdravstvena kriza - već složena razvojna kriza koja pogađa sve oblasti života i, na kraju, krizu upravljanja. Sada je više nego ikad najvažnije da se javna sredstva efikasno i transparentno koriste za one kojima su najpotrebnija”, istakla je Suoko.

Ambasador Švajcarske Jean Hubert Lebet i ambasadorka Švedske Karin Hernmark u svojoj zajedničkoj izjavi dodali su da su uvereni da građani Kosova zaslužuju bolju budućnost u kojoj niko nije iznad zakona.

“Želimo da pomognemo ključnim institucijama na Kosovu u njihovoj borbi protiv korupcije i povraćaj ukradene imovine. Ključni instrumenti su uspostavljeni, ali nakon godina obećanja, nedostatak političke podrške i dalje ometa napore u borbi protiv korupcije. Očekujemo jaču odlučnost i opipljivije rezultate”, navedeno je u izjavi.

“UNDP SAEK biće uz svoje partnere čiji je posao otkrivanje i krivično gonjenje onih koji pokušavaju zloupotrebiti javna sredstva za ličnu korist i, što je najvažnije, povratiti i vratiti ukradenu imovinu u javni budžet gde se mogu koristiti za javno dobro”, zaključuje se u saopštenju UNDP-a.Ostale vesti

Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020
Savet EU će odlučiti kada se završava mandat Specijalizovanih veća
"Specijalizovano veće Ustavnog Suda donelo je odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana po članu 162 Ustava Kosova u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom, da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Haga.
  • 26.11.2020
Petković sa ambasadorom Finske o Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Finske u Srbiji Кimom Lahdevirtom, o bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.11.2020
MZZP: Završetak radova u opštini Novo Brdo za deset dana
U cilju poboljšanja infrastrukture na lokacijama od sela Gornje Кusce do Stanišora u opštini Novo Brdo, Ministarstvo za zajednice i povratak je uz podršku Кancelarije Evropske unije na Кosovu, finansiralo izgradnju prilaznog puta ovim selima, kao i asfaltiranje dela puta u selu Prekovce u istoimenoj opštini.
  • 26.11.2020