Vesti
Saopštenja

UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Ilustracija (Foto Wikimedia Commons / Ashwath Hegde)

Prethodne faze SAEK I i SAEK II podrazumevale su podršku kosovskim institucijama u nacrtima zakona i zakonskih okvira za sprečavanje korupcije, uputstva za određivanje kazni na sudovima, deklaracije i javni prikaz imovine zvaničnika, finansiranje političkih partija, i otkrivanje pranja novca.

“Povećani kapaciteti Agencije za borbu protiv korupcije za rezultat su imali 89 presuda, dok je platforma kallxo.com rezultirala prijavama o korupciji sa preko 50 hapšenja i optužnica viših zvaničnika. Projekat je pomogao sertifikovanje preko 40 istražitelja prevara koji rade na veoma kompleksnim slučajevima korupcije i finansija”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “SAEK III ima za cilj dodatno jačanje transparentnosti i odgovornosti, istovremeno fokusirajući se na povraćaj skrivene ukradene imovine”.

Na virtuelnoj ceremoniji potpisivanja, stalna predstavnica UNDP-a, Maria Suoko, kazala je da su napori u borbi protiv korupcije posebno važni u ovom vremenu globalne pandemije kovid-19.

“Kada su se vlasti suočile sa krizom koja nije samo zdravstvena kriza - već složena razvojna kriza koja pogađa sve oblasti života i, na kraju, krizu upravljanja. Sada je više nego ikad najvažnije da se javna sredstva efikasno i transparentno koriste za one kojima su najpotrebnija”, istakla je Suoko.

Ambasador Švajcarske Jean Hubert Lebet i ambasadorka Švedske Karin Hernmark u svojoj zajedničkoj izjavi dodali su da su uvereni da građani Kosova zaslužuju bolju budućnost u kojoj niko nije iznad zakona.

“Želimo da pomognemo ključnim institucijama na Kosovu u njihovoj borbi protiv korupcije i povraćaj ukradene imovine. Ključni instrumenti su uspostavljeni, ali nakon godina obećanja, nedostatak političke podrške i dalje ometa napore u borbi protiv korupcije. Očekujemo jaču odlučnost i opipljivije rezultate”, navedeno je u izjavi.

“UNDP SAEK biće uz svoje partnere čiji je posao otkrivanje i krivično gonjenje onih koji pokušavaju zloupotrebiti javna sredstva za ličnu korist i, što je najvažnije, povratiti i vratiti ukradenu imovinu u javni budžet gde se mogu koristiti za javno dobro”, zaključuje se u saopštenju UNDP-a.Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020