Vesti
Saopštenja

UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije

Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Ilustracija (Foto Wikimedia Commons / Ashwath Hegde)

Prethodne faze SAEK I i SAEK II podrazumevale su podršku kosovskim institucijama u nacrtima zakona i zakonskih okvira za sprečavanje korupcije, uputstva za određivanje kazni na sudovima, deklaracije i javni prikaz imovine zvaničnika, finansiranje političkih partija, i otkrivanje pranja novca.

“Povećani kapaciteti Agencije za borbu protiv korupcije za rezultat su imali 89 presuda, dok je platforma kallxo.com rezultirala prijavama o korupciji sa preko 50 hapšenja i optužnica viših zvaničnika. Projekat je pomogao sertifikovanje preko 40 istražitelja prevara koji rade na veoma kompleksnim slučajevima korupcije i finansija”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “SAEK III ima za cilj dodatno jačanje transparentnosti i odgovornosti, istovremeno fokusirajući se na povraćaj skrivene ukradene imovine”.

Na virtuelnoj ceremoniji potpisivanja, stalna predstavnica UNDP-a, Maria Suoko, kazala je da su napori u borbi protiv korupcije posebno važni u ovom vremenu globalne pandemije kovid-19.

“Kada su se vlasti suočile sa krizom koja nije samo zdravstvena kriza - već složena razvojna kriza koja pogađa sve oblasti života i, na kraju, krizu upravljanja. Sada je više nego ikad najvažnije da se javna sredstva efikasno i transparentno koriste za one kojima su najpotrebnija”, istakla je Suoko.

Ambasador Švajcarske Jean Hubert Lebet i ambasadorka Švedske Karin Hernmark u svojoj zajedničkoj izjavi dodali su da su uvereni da građani Kosova zaslužuju bolju budućnost u kojoj niko nije iznad zakona.

“Želimo da pomognemo ključnim institucijama na Kosovu u njihovoj borbi protiv korupcije i povraćaj ukradene imovine. Ključni instrumenti su uspostavljeni, ali nakon godina obećanja, nedostatak političke podrške i dalje ometa napore u borbi protiv korupcije. Očekujemo jaču odlučnost i opipljivije rezultate”, navedeno je u izjavi.

“UNDP SAEK biće uz svoje partnere čiji je posao otkrivanje i krivično gonjenje onih koji pokušavaju zloupotrebiti javna sredstva za ličnu korist i, što je najvažnije, povratiti i vratiti ukradenu imovinu u javni budžet gde se mogu koristiti za javno dobro”, zaključuje se u saopštenju UNDP-a.



Ostale vesti

Petković: Briselski dijalog talac nespremnosti Prištine
"Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija", ponovio je Petar Petković u razgovoru sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.
  • 25.10.2021

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021