Vesti
Saopštenja

UNDP: Kulturni centar Mitrovica promenio naziv nakon obnove

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu pojasnio je dodatnim informacijama svoju ulogu u renoviranju Kulturnog centra u Mitrovici povodom nedavnih tekstova u medijima u kojima se preispituje "zabrinjavajuće istrajna podrška" predstavnika EU i UNDP vlastima u Prištini sa ciljem "neskrivene glorifikacije najozloglašenijih ratnih zločinaca iz II svetskog rata".
UNDP: Kulturni centar Mitrovica promenio naziv nakon obnove
Kulturni centar ''Redžep Mitrovica'' u južnom delu Kosovske Mitrovice (Foto arhiva Kim)

Kako navode iz UNDP-a, obnova Kulturnog centra u Mitrovici izvršena je krajem 2000. i početkom 2001. godine u okviru projekta "Program zapošljavanja i rehabilitacije sela (VERP)" koji je sprovodio UNDP, a finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR), uz dodatno finansiranje od strane Autonomne pokrajine Bocano, Italija.

“U vreme renoviranja i zvanične inauguracije maja 2001. godine, zgrada je nosila naziv Kulturni centar Mitrovice. Nakon angažovanja UNDP-a i EAR-a u renoviranju, opština je promenila naziv”.

Iz UNDP-a ističu oštro osuđuju antisemitizam, ksenofobiju i mržnju, u svim njihovim manifestacijama, uključujući rastuću netoleranciju i diskriminaciju prema etničkim manjinama i zajednicama u ranjivim situacijama.

“Posvećeni smo promovisanju i zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve, dostojanstva i borbi protiv dezinformacija i govora mržnje”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, Muzej žrtava genocida nedavno je saopštio da je upravo sredstvima EU, a u organizaciji UNDP i vlasti u Prištini, ranije već obnovljeno zdanje Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici koji nosi ime “zloglasnog ratnog zločinca Redžepa Mitrovice”. Za tu svrhu, kako su naveli, Evropska unija izdvojila je 115.784,60 evra.

Podsetimo, poslanica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon je za RTV Kim izjavila da nije prihvatljivo da bilo koja ulica, trg ili bilo koja javna ustanova nosi ime nacističkog saradnika ili osuđenog ratnog zločinca.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022