Vesti
Saopštenja

UNDP i EU obezbedili pomoć za 7.500 ugroženih porodica

Humanitarna akcija koju finansira EU, a koji sprovodi UNDP, obezbedila je pomoć za 7.500 ugroženih porodica koje žive u siromaštvu u vidu vaučera za hranu, higijenu i druge neophodne predmete za narednih šest meseci, kao i 40 volontera u centru za socijalni rad u narednih 12 meseci, navodi se u saopštenju UNDP-a.

UNDP i EU obezbedili pomoć za 7.500 ugroženih porodica
Ilustracija (Foto UNDP)

Akcija je pokrenuta u prisustvu Tomaša Sunjoga šefa kancelarije EU na Kosovu i specijalnog predstavnika EU, Hekurana Muratija ministra finansija, rada i transfera kao i Marije Suoko glavne predstavnice UNDP-a za Kosovo i drugih predstavnika.

"40 volontera UN-a, od kojih su 36 žene i 7 iz nevećinskih zajednica, krenuli su sa radom krajem aprila širom Kosova. Ciljne grupe su ugrožene porodice bez prihoda i koje se oslanjaju na socijalnu pomoć, domaćinstva sa ženama na čelu, porodice sa članovima sa posebnim potrebama i siromašne porodice koje žive u ruralnim oblastima", dodaje se u saopštenju.

Identifikacija porodica izvršena je preko Ministarstva finansija, rada i transfera u saradnji sa centrima za socijalni rad u svih 38 kosovskih opština.

„Pored siromaštva, uslovi ugrožene dece, osoba sa invaliditetom i posebno žena pogoršali su se kao direktan efekat pandemije. Danas smo sretni što smo pružili konkretne rezultate programa EU kao deo aktivnosti koje sprovodi UNDP", kazao je Tomaš Sunjog.

Hekuran Murati ističe da je Ministarstvo finansija, rada i transfera, posvećeno dizajniranju i sprovođenju socijalnih politika čiji je cilj podrška ranjivim grupama i zapošljavanje mladih.

Marija Suoko je dodala da je pandemija opteretila sistem socijalne zaštite na Kosovu, i da je kriza posebno pogodila one koji se već muče da sastave kraj s krajem.

"Sada imamo jedinstvenu priliku, uz podršku EU, da pružimo izvesno olakšanje onima koji su u najugroženijim situacijama, kako u pogledu pružanja privremene pomoći, tako i u jačanju kapaciteta centara za socijalni rad", navela je Suoko.

"Pandemija kovid-19 započela je kao zdravstvena kriza, ali se, već skoro godinu i po dana, pretvorila u višedimenzionalnu krizu sa dalekosežnim socio-ekonomskim implikacijama. Predanost EU i UNDP-a i dalje pružaju podršku najugroženijim grupama u pogledu rizika i procesa oporavka povezanih sa kovidom-19", zaključuje se u saopštenju UNDP-a dostavljenom medijima.Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022