Vesti
Saopštenja

UNDP i EU obezbedili pomoć za 7.500 ugroženih porodica

Humanitarna akcija koju finansira EU, a koji sprovodi UNDP, obezbedila je pomoć za 7.500 ugroženih porodica koje žive u siromaštvu u vidu vaučera za hranu, higijenu i druge neophodne predmete za narednih šest meseci, kao i 40 volontera u centru za socijalni rad u narednih 12 meseci, navodi se u saopštenju UNDP-a.

UNDP i EU obezbedili pomoć za 7.500 ugroženih porodica
Ilustracija (Foto UNDP)

Akcija je pokrenuta u prisustvu Tomaša Sunjoga šefa kancelarije EU na Kosovu i specijalnog predstavnika EU, Hekurana Muratija ministra finansija, rada i transfera kao i Marije Suoko glavne predstavnice UNDP-a za Kosovo i drugih predstavnika.

"40 volontera UN-a, od kojih su 36 žene i 7 iz nevećinskih zajednica, krenuli su sa radom krajem aprila širom Kosova. Ciljne grupe su ugrožene porodice bez prihoda i koje se oslanjaju na socijalnu pomoć, domaćinstva sa ženama na čelu, porodice sa članovima sa posebnim potrebama i siromašne porodice koje žive u ruralnim oblastima", dodaje se u saopštenju.

Identifikacija porodica izvršena je preko Ministarstva finansija, rada i transfera u saradnji sa centrima za socijalni rad u svih 38 kosovskih opština.

„Pored siromaštva, uslovi ugrožene dece, osoba sa invaliditetom i posebno žena pogoršali su se kao direktan efekat pandemije. Danas smo sretni što smo pružili konkretne rezultate programa EU kao deo aktivnosti koje sprovodi UNDP", kazao je Tomaš Sunjog.

Hekuran Murati ističe da je Ministarstvo finansija, rada i transfera, posvećeno dizajniranju i sprovođenju socijalnih politika čiji je cilj podrška ranjivim grupama i zapošljavanje mladih.

Marija Suoko je dodala da je pandemija opteretila sistem socijalne zaštite na Kosovu, i da je kriza posebno pogodila one koji se već muče da sastave kraj s krajem.

"Sada imamo jedinstvenu priliku, uz podršku EU, da pružimo izvesno olakšanje onima koji su u najugroženijim situacijama, kako u pogledu pružanja privremene pomoći, tako i u jačanju kapaciteta centara za socijalni rad", navela je Suoko.

"Pandemija kovid-19 započela je kao zdravstvena kriza, ali se, već skoro godinu i po dana, pretvorila u višedimenzionalnu krizu sa dalekosežnim socio-ekonomskim implikacijama. Predanost EU i UNDP-a i dalje pružaju podršku najugroženijim grupama u pogledu rizika i procesa oporavka povezanih sa kovidom-19", zaključuje se u saopštenju UNDP-a dostavljenom medijima.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021