Vesti
Saopštenja

UN podrška sigurnim kućama

Kancelarije UNFPA i UNDP na Kosovu obezbedile su preko 8,500 raznih artikala hrane za sigurne kuće širom Kosova kao hitnu pomoć u danima krize. Nabavka je preduzeta uz koordinaciju UN agencija na Kosovu i korporacije "Meridian".
UN podrška sigurnim kućama
Pomoć UN-ovih agencija (Foto UNDP)

Iz UN-ovih agencija ističu da su u slučajevima pandemija žene i devojčice u većem riziku od nasilja svojih intimnih partnera i drugih oblika porodičnog nasilja usled velikih tenzija u domaćinstvima. To, kako kažu, govore podaci iz čitavog sveta.

Zbog toga su UN agencije preuzele podršku pomoći nemoćnima i marginalizovanim članovima društva i obezbedile hranu za sve sigurne kuće kako bi lakše prebrodili krizu izazvanu virusom Kovid 19.

“Moramo osigurati mere kako bismo sprečili, zaštitili i zaustavili posledice svih oblika nasilja, stigme a posebno diskriminacije protiv žena i devojčica tokom karantina i samoizolacije”, kazala je dr Visare Mujko Nimani, šefica Kancelarije UNFPA

Valjbona Bogujevci, asistent UNDP-a kazala je da UN tim na Kosovu radi zajedno na suzbijanju ozbiljnih posledica virusa.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021