Vesti
Saopštenja

UN podrška sigurnim kućama

Kancelarije UNFPA i UNDP na Kosovu obezbedile su preko 8,500 raznih artikala hrane za sigurne kuće širom Kosova kao hitnu pomoć u danima krize. Nabavka je preduzeta uz koordinaciju UN agencija na Kosovu i korporacije "Meridian".
UN podrška sigurnim kućama
Pomoć UN-ovih agencija (Foto UNDP)

Iz UN-ovih agencija ističu da su u slučajevima pandemija žene i devojčice u većem riziku od nasilja svojih intimnih partnera i drugih oblika porodičnog nasilja usled velikih tenzija u domaćinstvima. To, kako kažu, govore podaci iz čitavog sveta.

Zbog toga su UN agencije preuzele podršku pomoći nemoćnima i marginalizovanim članovima društva i obezbedile hranu za sve sigurne kuće kako bi lakše prebrodili krizu izazvanu virusom Kovid 19.

“Moramo osigurati mere kako bismo sprečili, zaštitili i zaustavili posledice svih oblika nasilja, stigme a posebno diskriminacije protiv žena i devojčica tokom karantina i samoizolacije”, kazala je dr Visare Mujko Nimani, šefica Kancelarije UNFPA

Valjbona Bogujevci, asistent UNDP-a kazala je da UN tim na Kosovu radi zajedno na suzbijanju ozbiljnih posledica virusa.Ostale vesti

Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020