Vesti
Saopštenja

Ugroženo nasleđe na Kosovu

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je "vandalski napad i demoliranje kapije na ulazu u posed crkve Svetog Spasa u naselju Potkaljaja u Prizrenu", ocenivši da je to "još jedan u nizu ekstremističkih izliva mržnje prema kulturnom i verskom nasleđu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".
Ugroženo nasleđe na Kosovu
Spaljena Potkaljaja i hram Svetog Spasa (gore desno) u Prizrenu, mart 2004. (Foto arhiva Kim)

"Ovaj nasilni čin jasno svedoči da atmosfera straha i anticivilizacijsko ponašanje prema srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji ne jenjavaju", ističe se u saopštenju Ministarstva.

To je, kako se navodi, "posebno vidljivo upravo na primeru ove svetinje budući da ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja nije prvi put na meti nasilnika – Crkva Svetog Spasa paljena je i teško oštećena tokom martovskog nasilja nad Srbima 2004. godine, a i nakon toga je u više navrata sknavljena kada je otkinut krst i ukradena kapija".

"Ovakvo kontinuirano stanje teške ugroženosti kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji više puta je s razlogom prepoznato i potvrđeno u analizama i izveštajima međunarodnih organizacija, kao što su UNESKO i OEBS", navodi Ministarstvo.

U saopštenju je ocenjeno da "lažnom i neutemeljenom kampanjom Priština "poseže za kulturnim artefaktima" i da ti iz dana u dan "dobija dodatno karakter teatra apsurda".

"Jasno je koliko su licemerne i pretenzija Prištine da prisvoji kulturno nasleđe, sa jedinim ciljem da
zloupotrebom i falsikovanjem izgradi nepostojeću državnost i kulturni identitet tzv. Kosova", ističe Ministarstvo i najavljuje da će "nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i neće dozvoliti da ovakvi pokušaji ostanu bez odgovora".Ostale vesti

Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022
Petković: Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma
"Pošto Aljbinu Kurtiju tako dobro ide matematika, neka kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.
  • 04.08.2022
Vanredna inspekcijska kontrola na Brezovici
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u saradnji sa Upravom za teške zločine u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Opštinskim inspektoratom, Upravom Nacionalnog parka "Šara“ i Katastarskom agencijom Kosova vrši vanredni inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 04.08.2022