Vesti
Saopštenja

UCK: Građani Kosova ovo nijesu zaslužili

Unija Crnogoraca Kosova (UCK) pozdravlja zahtev Kadrija Veseljija na dijalog i spremnost poslanika opozicije ljira Dede i Vljose Osmani da prihvate nacrt političkog sporazuma za izlazak iz krize.
UCK: Građani Kosova ovo nijesu zaslužili
Članovi Unije (Foto UCK)

U uniji smatraju da je podeljenost albanskog naroda oko sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i formiranja Zajednice srpskih opština je veoma ozbiljna, da je među građanima Kosova zavladao strah i nemir zbog moguće jos veće ekskalacije nasilja.

“Kao građani Kosova čija je matična država Crna Gora, apelujemo na poziciju i opoziciju da sačuvaju tradicionalno dobre odnose sa Crnom Gorom, jer je to u interesu Kosova i naseg evroatlanskog puta”, apeluju Crnogorci.

Navode da Kosovo ni po koju cenu ne sme da dozvoli da njeni građani postanu žrtve bilo čijih neostvarenih snova.
Unija Crnogoraca Kosova insistira da učestvuje u dijalogu i debatama oko demarkacije granica sa Crnom Gorom ali i povodom formiranjana Zajednice srpskih opština.

“Očekujemo da se naši zahtjevi prihvate i da svi zajedno zbog budućnosti naše đece smognemo snage i prevaziđemo trenutnu situaciju koja je na rubu totalnog haosa, a koju građani Kosova nijesu zaslužili”.

UCK očekuje da politički faktori budu odgovorni i pokažu zrelost za sveobuhvatni dijalog.

 Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021