Vesti
Saopštenja

’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’
Detalj sa događaja (Foto AKTIV)

Predstavljajući istraživanje menadžer projekata NVO Aktiv Igor Marković izjavio je da je cilj ove analize sagledavanje uloge Beograda i Prištine u mobilizaciji stanovništva za učešće na popisu, eventualne mogućnosti bojkota procesa, kao i očekivanja i strahovi od popisivanja i rezultata, navodi se u saopštenju.

Panelisti na ovom skupu Aleksandar Rapajić iz Centra za zastupanje demokratske kulture i Darko Dimitrijević iz Radio Goraždevca analizirali su koji sve faktori mogu uticati na odluku kosovskih Srba povodom predstojećeg popisa stanovništva.

Istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba” je pokazalo da velika većina građana srpske nacionalnosti na Kosovu, čak 92%, nije obaveštena o vremenu i načinu održavanja predstojećeg popisa stanovništva na Kosovu.

Skoro polovina anketiranih (48%) istakla je da će učestvovati na popisu, odluku o učešću na popisu još uvek nije donelo 35% Srba, dok je njih 17% odgovorilo da neće učestvovati.

I dok većina kosovskih Srba koji žive južno od reke Ibar, njih 74%, želi da se odazove popisu, skoro polovina ispitanika sa severa Kosova (48%) nije donela odluku o učešću na popisu.

Većina ispitanika (44,4%) je stava da poziv Beograda o (ne)učestvovanju na predstojećem popisu stanovništva neće predstavljati odlučujući faktor.

“Iz perspektive srpske zajednice pitanje učešća na popisu je pod uticajem niza različitih faktora, od kojih su ključni bezbednosna situacija, očuvanje garantovanih prava i potreba da se ustanovi ukupan broj Srba koji živi na Kosovu, te da ne postoji saglasnost na nivou zajednice o ovoj temi”, zaključak je ovog istraživanja.

Na osnovu sprovedenog kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja preporučuje se između ostalog potreba sprovođenja javne kampanje informisanja o popisu stanovništva na srpskom jeziku, utvrđivanje prava raseljenih lica na učešće u procesu popisa, učešće kosovskih Srba u popisnim komisijama, te adekvatan prevod propratnog popisnog materijala.

Publikacija nastala je u okviru projekta OPEN koji sprovodi Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) u saradnji sa organizacijama NVO AKTIV i Centar za prava manjinskih zajednica (CPMZ).Ostale vesti

Agencija za sprečavanje korupcije poziva zvaničnike da prijave imovinu

Još jedan dan je ostao do isteka zakonskog roka za prijavu imovinskog stanja javnih zvaničnika, podsećaju iz Agencije za sprečavanje korupcije, te ih pozivaju da to učine.

  • 30.03.2023
UNS: Tužilaštvo za VTK da pronađe ko preti smrću Žaklini Tatalović

Udruženje novinara Srbije osuđuje preteće poruke koje je novinarka N1 Žaklina Tatalović dobila preko društvenih mreža i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal otkrije ko stoji iza zastrašivanja i uvreda novinarke i pokrene postupak protiv osoba koje stoje iza pretnji, navodi se u saopštenju.

  • 29.03.2023
Zimovanje na Jahorini za učenike iz Kamenice
Za 40 socijalno ugrožene dece iz OŠ „Desanka Maksimović“, iz Кosovske Кamenice Кancelarija za Кosovo i Metohiju je u saradnji sa partnerima iz Republike Srpske organizovala sedmodnevni boravak na Jahorini.
  • 29.03.2023
Osmani virtuelno na Drugom samitu za demokratiju
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, na poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajden, učestvovaće na Drugom samitu za demokratiju, koji danas virtuelno organizuje Bela kuća.
  • 29.03.2023
Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023