Vesti
Saopštenja

’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’
Detalj sa događaja (Foto AKTIV)

Predstavljajući istraživanje menadžer projekata NVO Aktiv Igor Marković izjavio je da je cilj ove analize sagledavanje uloge Beograda i Prištine u mobilizaciji stanovništva za učešće na popisu, eventualne mogućnosti bojkota procesa, kao i očekivanja i strahovi od popisivanja i rezultata, navodi se u saopštenju.

Panelisti na ovom skupu Aleksandar Rapajić iz Centra za zastupanje demokratske kulture i Darko Dimitrijević iz Radio Goraždevca analizirali su koji sve faktori mogu uticati na odluku kosovskih Srba povodom predstojećeg popisa stanovništva.

Istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba” je pokazalo da velika većina građana srpske nacionalnosti na Kosovu, čak 92%, nije obaveštena o vremenu i načinu održavanja predstojećeg popisa stanovništva na Kosovu.

Skoro polovina anketiranih (48%) istakla je da će učestvovati na popisu, odluku o učešću na popisu još uvek nije donelo 35% Srba, dok je njih 17% odgovorilo da neće učestvovati.

I dok većina kosovskih Srba koji žive južno od reke Ibar, njih 74%, želi da se odazove popisu, skoro polovina ispitanika sa severa Kosova (48%) nije donela odluku o učešću na popisu.

Većina ispitanika (44,4%) je stava da poziv Beograda o (ne)učestvovanju na predstojećem popisu stanovništva neće predstavljati odlučujući faktor.

“Iz perspektive srpske zajednice pitanje učešća na popisu je pod uticajem niza različitih faktora, od kojih su ključni bezbednosna situacija, očuvanje garantovanih prava i potreba da se ustanovi ukupan broj Srba koji živi na Kosovu, te da ne postoji saglasnost na nivou zajednice o ovoj temi”, zaključak je ovog istraživanja.

Na osnovu sprovedenog kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja preporučuje se između ostalog potreba sprovođenja javne kampanje informisanja o popisu stanovništva na srpskom jeziku, utvrđivanje prava raseljenih lica na učešće u procesu popisa, učešće kosovskih Srba u popisnim komisijama, te adekvatan prevod propratnog popisnog materijala.

Publikacija nastala je u okviru projekta OPEN koji sprovodi Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) u saradnji sa organizacijama NVO AKTIV i Centar za prava manjinskih zajednica (CPMZ).Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022