Ubice Olivera Ivanovića su još na slobodi

Pre četrnaest meseci u Kosovskoj Mitrovici ubijen je lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović,njegove ubice su još na slobodi. Iz Ivanovićeve partije SDP podsećaju na obavezu rasvetljavanja njegovog ubistva.

Podeli ovaj članak sa:
  • Spomen ploča Oliveru Ivanoviću (Foto Kim)

U saopštenju GI SDP podseća se da su počinioci tog zločina i dalje na slobodi, a da se političari iz Prištine i Beograda žestoko se optužuju u vezi njegovog ubistva, nažalost bez rezultata.

Stiče se utisak da uprkos izjašnjenjima tužilaštva iz Beograda i Prištine, istraga ipak tapka u mestu, ističu iz GI SDP uz ocenu da neko želi da se to ubistvo zataška i zaboravi.

“Iako smo svedoci izjava pojedinih ambasadora koji nedvosmisleno traže da se rasvetli ubistvo Olivera Ivanovića i da organi efikasnije rade na suzbijanju kriminala i korupcije, GI SDP još jednom podseća sve relevantne institucije na obavezu rasvetljavanja ubistva Olivera Ivanovića” – navodi se u saopštenju.

Građanska inicijativa SDP takođe poziva sve međunarodne institucije da se pozabave svim drugim teškim zločinima i teškim lišavanjima osnovnih ljudskih prava.

“Na taj način, ubeđeni smo da će međunarodne ustanove pokazati svoju spremnost za zaštitu osnovnih ljudskih prava, prevashodno prava na život” – navedeno je u saopštenju.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Ubice i nalogodavci tog zločina nisu otkriveni, iako istrage vode organi Prištine i Beograda.

Stefanović: Krivce za ubistvo Olivera Ivanovića ne treba tražiti među Srbima

"Država ima indicija ko bi mogao da stoji iza ubistva Olivera Ivanovića i čim bude mogla da ih dokaže izaći će u javnost sa tim informacijama", rekao je za RTS ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Prema rečima ministra Stefanovića, sve što je radilo naše tužilaštvo i Bezbednosno informativna agencija ukazuje da krivce i nalogodavce ne treba tražiti među Srbima.

"Ne želimo da izađemo sa više informacija, jer se ponašamo kao odgovorna i ozbiljna država. Teško je bilo sprovoditi istragu tamo gde ne kontrolišete teritoriju, gde vam se ne dozvoljava da imate direktan pristup ni snimcima, ni čaurama, ni licu mesta. Jako je teško bilo na takav način raditi, ali su naši državni organi došli do indicija i informacija koje se razrađuju", rekao je nebojša Stefanović gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Na optužbe koje stižu iz Prištine, ministar odgovara da su one apsurdne.

"Ovakva vrsta političke zloupotrebe je nečuveno. Oni su uhapsili i držali godinama u zatvoru Olivera Ivanovića. Onda su ga ubili, a 14 meseci kasnije nemaju nikakve dokaze odbijajući da uključe bilo koga iz Srbije u istragu. Jasno je da su se oni uplašili međunarodnog tribunala koji konačno treba da kazni zločine nad Srbima", rekao je ministar.

Upiranje prstom u Aleksandra Vučića od strane kosovskog ministra pravde Abeljarda Tahirija besmisleno je kao i sve što iz Prištine kažu za ovaj slučaj, kazao je Stefanović.

"Prvo su išli da hapse Milana Radoičića, pa onda izdali nalog za njegovo hapšenje, a sada kažu da nemaju bilo kakve dokaze da bi ga uhapsili. Njima je imperativ da prikriju ko su ubice i nalogodavci", naglasio je Stefanović.

Prištinske vlasti, čije je ponašanje ne samo neodgovorno i štetno, ili prikrivaju ubice i nalogodavce ili ne žele da se do rešenja ikada dođe, dodao je ministar Stefanović.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane